Pomoć porodiljama

Planira li Mostar slijediti primjer susjednih općina i podići potpore za novorođenčad

Skoro sve općine i gradovi HNŽ-a imaju, neovisno o županiji i Federaciji naknade predviđene za novorođenu djecu. Za ovu godinu neke općine donijele su izmjene po ovom pitanju.
Lifestyle / Obitelj | 01. 02. 2024. u 10:22 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč tome što posljednje vrijeme sve više općina i gradova u Federaciji BiH povećava iznose jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama, a Grad Mostar ne planira ići tim smjerom.

Kako je iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara rečeno za Bljesak, Odluka o novčanoj naknadi za novorođenu djecu na području Grada Mostara ove godine ostaje nepromijenjena.

''Grad Mostar, za sada, nije planirano povećanje jednokratne novčane naknadne za porodilje. Za ovu nakanu u proračunu Grada izdvojeno je 450 000 KM. Taj iznos je određen još prije dvije godine na sjednici Gradskog vijeća i za sada nema naznaka da će se po tom pitanju išta mijenjati'', kazali su iz Grada.

Jedno 300, sedmo 10 000 KM

Grad Mostar još 2022. godine donio je Odluku o utvrđivanju prava i dodjeli potpore u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatnoj prehrani za majke - dojilje (jednokratna novčana potpora za novorođeno dijete).

Navedenom Odlukom je propisan način dodjele kao i iznos jednokratne novčane potpore, i to:

Prvo dijete 300,00 KM;

Drugo dijete 500,00 KM;

Treće dijete 700,00 KM;

Četvrto dijete 1.400,00 KM;

Peto dijete 2.800,00 KM;

Šesto dijete 5.000,00 KM;

Sedmo i svako sljedeće dijete 10.000,00 KM.

Novčana pomoć nezaposlenoj porodilji u Hercegovačko-neretvanskoj župniji iznosi 400 KM mjesečno, a isplaćuje se 12 mjeseci. Porodilja dobije i jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 400 KM.

Inače, skoro sve općine i gradovi HNŽ-a imaju, neovisno o županiji i Federaciji naknade predviđene za novorođenu djecu. Za ovu godinu neke općine donijele su izmjene po ovom pitanju.

Rama isplaćuje više, Čapljina nikako

Općina Prozor/Rama zadnja je u nizu koja je povećala iznose za jednokratne novčane pomoći porodiljama. Prema zadnjoj odluci ova općina će za prvo dijete isplaćivati 1. 000 KM. Za drugo novorođeno 1.500 KM, dok će za treće i svako sljedeće ova naknada iznositi 2.000 KM, a za deseto novorođeno dijete 10.000 KM.

Gradsko vijeće Stolac također je donijelo izmjenu po ovom pitanju, od sad će za svako novorođeno dijete dodjeljivati 1.000 maraka.

Bez davanja je ostala jedino Čapljina, koja u proračunu uopće nije osigurala novce za tu namjenu.

Inače, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je planiralo, a Vlada FBiH utvrdila 16 milijuna maraka u proračunu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini.

Ministar rada i socijalne politike Adnan Delića kazao je da je riječ o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH. To će biti i prvi put da se planira podrška majkama porodiljama s razine Federacije BiH.

Osim toga, putem redovnog tekućeg transfera nižim razinama vlasti, odnosno županijama, iz proračuna Vlade FBiH, predviđen je uvjet svim županijama da dio tog transfera usmjere na provođenje i podršku natalitetnih politika, odnosno politika usmjerenih na jačanje obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close