Naknade

Novi zakon: Porodilje bi trebale imati ista prava

Vlada Federacije BiH predložila je Nacrt zakona o podršci obitelji s djecom u Federaciji BiH, čijom bi se primjenom status majki na razini ovog entiteta potpuno izjednačio.
Lifestyle / Obitelj | 11. 03. 2019. u 07:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji Bosne i Hercegovine majke nemaju ista prava, jer se porodiljske naknade, kao i dječiji doplatak razlikuju od kantona do kantona. Tako neke od njih, izuzev jednokratne pomoći, ne dobiju ništa, objavila je Federalna televizija.

Vlada Federacije BiH predložila je Nacrt zakona o podršci obitelji s djecom u Federaciji BiH, čijom bi se primjenom status majki na razini ovog entiteta potpuno izjednačio. Ovaj je prijedlog krajem veljače podržao i Zastupnčki dom Federacije BiH.

Svaki kanton je država za sebe

Amra Marić iz Mostara majka je troje djece i nije dobijala porodiljnu naknadu, kao ni dječiji doplatak. Ništa izuzev jednokratne pomoći u vrijednosti od 400 maraka. Naime, u Federaciji BiH svaki kanton je država za sebe, bar što se ove oblasti tiče. U nekim kantonima majke dobijaju samo jednokratnu pomoć, vrijednost porodiljnih naknada je različita, a i dječiji doplatak, koji uglavnom dobijaju obitelji težeg socijalnog satusa, ne može podmiriti osnovne životne troškove.

''Za tih 400 maraka koje majka dobije ne može se kupiti djetetu ni krevetac. Tim novcem mogu se potkrijepiti neke osnovne dječije potrebe. To je žalosno, s doplatkom još žalosnije'', rekla je za FTV Amra.

53 KM

Nova nada je u novom zakonu o podršci obitelji s djecom u Federaciji BiH, koji je predložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. On, između ostalog, predviđa da se visina naknada ujednači na razini svih kantona, te da se dječiji doplatak financira iz proračuna Federacije, a novčana pomoć nezaposlenim porodiljama iz kantonalnih proračna. Prema tome, dječji doplatak iznosio bi oko 53 KM.

''Uvećani dodatak koji je namijenjen djeci s posebnim potrebama bi bio 72 KM. Što se tiče novčane pomoći porodiljama koje nisu u radnom odnosu predloženo je da to bude 30% od prosječne plaće, što bi bilo oko 266 KM mjesečno'', navodi Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH.

Korekcije

Ovaj prijedlog zakona Vlade Federacije BiH podržali su i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, s tim da zastupnici ističu da mu je potrebna dorada.

S ekonomskog aspekta implementacija ovog zakona financijski je izvodiva. Međutim, struka tvrdi kako je potrebno da se naprave korekcije u visini naknada u kantonima na osnovu životnog standarda tog kantona i potrošačke korpe, koja nije svugdje jednaka.

''Trošak potrošačke korpice za porodilju u Sarajevu i, recimo, u nekom drugom kantonu zasigurno je različit. Tako da se mora pristupiti na način da se prvo podrži porodilja, a drugo da to bude održiv sustav'', kaže prof. dr. Sanel Halilbegović, profesor na Burch sveučilištu.

Ukoliko ovaj zakon naiđe i na podršku zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, moguće je da do kraja godine ugleda i svjetlo dana. Međutim, dosadašnja praksa je pokazala da taj proces ide malo sporije, te da veći konsenzus postoji kada su u pitanju naknade koje primaju političari na račun odvojenog života ili visini paušala.

Kopirati
Drag cursor here to close