Set mjera

Mostar - Što je sve ponuđeno obiteljima s troje i više djece?

Najznačajnija mjera, koja je njihova 'osobna karta', jeste bezuvjetni dodatak ili naknada, mjesečna i stalna, za obitelji s troje i više djece.
Lifestyle / Obitelj | 24. 11. 2023. u 11:55 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispunjena dvorana Gradske vijećnice Mostar, roditeljima i njihovim mališanima, pokazatelj je velikog zanimanja ali i očite nebrige Grada i Hercegovačko-neretvanske županije za ovu društvenu kategoriju. Naime, Udruženje obitelji s troje ili više djece u Federaciji BiH 'Porodice tri plus' održalo je u Mostaru svoj prvi sastanak na kojem su najavili početak aktivnog djelovanja na području ove županije.

''Odaziv je bio fenomenalan, sastanku je prisustvovao veliki broj višečlanih obitelji s područja ove županije, koji su su zajedno s predstavnicima Udruženja definirali aktivnosti koje će izvoditi u budućem razdoblju u cilju jačanja ovih obitelji ali i nataliteta na području lokalne zajednice'', rekao je za Bljesak.info Mustafa Vlahovljak, predsjednik ovog Udruženja.

Naveo je kako je ono što je potrebno našem društvu ukazivanje na značaj višečlanih obitelji u demografskom, natalitetnom i biološkom smislu.

''Ove su obitelji garant dugoročnog opstanka našeg društva'', kazao je  Vlahovljak i istaknuo kako će od svih razina vlasti tražiti set mjera, da ove obitelji konačno prepoznaju i njihove multiplicirane obveze, kako financijske tako i logističke.

Set mjera

Kako navodi, najznačajnija mjera, koja je njihova 'osobna karta', jeste bezuvjetni dodatak ili naknada, mjesečna i stalna, za obitelji s troje i više djece.

''Kad kažemo bezuvjetni onda mislimo bez ikakvog cenzusa, posebice imovinskog, to je osnovna mjera koja je u već u tri županije usvojena. Osim te mjere ići ćemo i s mjerama za obrazovanje, počevši od predškolskog, benefite pri plaćanju ili subvencijama vrtića. Također, besplatne udžbenike za djecu iz ovih obitelji, te olakšice ili besplatne upisnine za Sveučilišta. Također, tu su još i mjere besplatnog parkinga, treniranje i na koncu dodjeljivanje zemljišta ovim obiteljima za izgradnju prve obiteljske kuće i besplatne građevinske dozvole'', objasnio je neke od zahtjeva koje će se naći pred Gradom i Vladom HNŽ.

Očekivanja su velika, jer kako je naveo, imaju dobre rezultate u pet županija i očekuju da će vlast u HNŽ-u reagirati pozitivno. Nakon inicijalnog sastanka u planu je u sljedećem razdoblju ovaj set mjera predočiti novoizabranoj Vladi ove županije.

Koliko je ovakvih obitelji u HNŽ?

''Ovo vrijeme smo i izabrali zbog izbora nove Vlade HNŽ jer u prethodnom razdoblju, prošle godine kada smo pokušavali, nismo naišli na pismenu korespondenciju sa prijašnjom Vladom. Sljedeći tjedan idemo s formulacijom, definiranje mjera s roditeljima i idemo prema vlastima. Ne sumnjamo o dobrom prijemu, jer je suludo da oni koji su predvodnici procesa i našega društva izostave najvažniju, okosnicu društvenog razvoja'', istaknuo je.

Na upit o brojkama, odnosno imaju li evidenciju o broju ovih obitelji u HNŽ, Vlahovljak je naveo kako je kod nas, kao i u svemu, teško ponuditi precizne brojke, no da je procjena da na ovom području ima oko 2.500 obitelji s troje ili više djece.

''Teško je kod nas baratati s podacima, no procjena je da u Federaciji BiH postoji negdje oko 40 tisuća obitelji s troje ili više djece, dok su brojke za ovu županiju oko 2.500 obitelji. Međutim HNŽ itekako oskudijeva, pad nataliteta je ogroman, oko 20 posto, tako da je sad velika potreba za djelovanjem'', naveo je.

Obiteljska kartica

Istaknuo je kako su reakcije roditelja izuzetno pozitivne te da im je, kako su istaknuli u razgovoru s predstavnicima Udruženja, najvažnije da je prepoznat značaj obitelji i da konačno netko brine za njih.

Druženje je bilo prilika i za dobijanje 'Obiteljske 3 plus kartice' putem kojom obitelji mogu ostvariti određene popuste pri kupovini roba i usluga u mnogim prodajnim mjestima u FBiH, te povoljnije članarine za svoju djecu u pojedinim sportskim društvima.

Oni koji nisu bili u prilici preuzeti svoju iskaznicu, proces registracije moći će uraditi online, na službenim stranicama ovog Udruženja.

Prijedlog inicijativa

1. Dječji dodatak/naknada za obitelji s troje ili više djece bez imovinskog cenzusa.
2. Subvencioniranje troškova boravka u vrtićima za djecu iz višečlanih porodica na području kantona za 100%.
3. Besplatni udžbenici za osnovnu i srednju školu djeci iz višečlanih obitelji.
4. Subvencioniranje troškova produženog školskog boravka.
5. Uvećanje školskih i studentskih stipendija za djecu iz višečlanih obitelji.
6. Omogućavanje stipendiranja dva učenika/studenta iz jedne višečlane obitelji ako ispunjavaju propisane uslove natječaja.
7. Oslobađanje troškova upisnine trećeg i narednog djeteta iz višečlanih obitelji koje školuju dvoje djece na državnom sveučilištu. Prvom i drugom djetetu iz ovih obitelji osigurati popust na troškove upisnine.
8. Priznavanje prava na dječji dodatak za vrijeme redovnog studiranja
9. U postupku prijema radnika u radni odnos, kandidatima roditeljima višečlanih obitelji uvesti kriterij za dodatno bodovanje po ovom osnovu.
10. Umanjenje računa za komunalne usluge, potrošnju vode, grijanje, odvoz otpada.
11. Stambeno zbrinjavanje kroz:
a) dodjeljivanje besplatnog zemljišta u vlasništvu Kantona za izgradnju obiteljske kuće,
b) namjenska gradnja stanova koji bi se prodavali po povoljnim uvjetima,
c) dodjela stanova na korištenje obiteljima s troje ili više djece.

Kopirati
Drag cursor here to close