Udruženje 'Porodice tri plus'

Povijesni pomak za obitelji s troje i više djece

Stanje je u drugim kantonima, kada je riječ o dječjem dodatku, mnogo alarmantnije tako da se u pojedinim kantonima za ovu mjeru ne izdvaja niti jedna marka.
Lifestyle / Obitelj | 05. 01. 2022. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom. U sklopu usvojenih mjera izglasana je i mjera koja se odnosi na uvećanje dječjeg dodatka za 10% obiteljima s troje i više djece.

Ova usvojena mjera, koja je predložena od strane Udruženja “Porodice tri plus” predstavlja povijesni pomak, jer iako nije donijela značajnije financijsko uvećanje, njen poseban značaj ogleda se u činjenici da se obitelji s troje i više djece prvi put zakonski prepoznaju kao društvena kategorija koju je neophodno sustavno podržavati - ističu iz Udruženja ”Porodice tri plus”.

 “Izvjesno je da uvećanje od 10% neće značajno utjecati na poboljšanje kvaliteta života višečlanih obitelji te se stoga nadamo da će biti uvažene i druge mjere koje smo predložili u okviru seta mjera za podršku ovoj populaciji”, ističu iz Udruženja “Porodice tri plus”, te dodaju da su njihovi predstavnici održali sastanak s resornom ministricom Ivanom Prvulović, na kojem su za ovu mjeru predlagali uvećanje 50%.

Nadaju se da će prijedlog novčanog iznosa za ovu mjeru biti u potpunosti uvažen u narednom periodu.

“Nadamo se da je ovo samo početak za sustavnu podršku višečlanim obiteljima te da će se ubuduće donositi sve manje socijalnih, a sve više razvojnih mjera za ovu populaciju”,  zaključuju.

Iz Udruženja ističu da je stanje u drugim kantonima – kada je riječ o dječjem dodatku – mnogo alarmantnije te da se u pojedinim kantonima za ovu mjeru ne izdvaja niti jedna marka. Stoga, naglašavaju da će ustrajavati, kao i do sada, u svojoj borbi da sve ostale pronatalitetne mjere koje predlažu jednako zažive u svim kantonima FBiH, s posebnim naglaskom na mjere koje se odnose na višečlane obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close