Porodice tri plus

Novim proračunom izdvojiti veća sredstva za podršku pronatalitetnih mjera

Pad nataliteta nije nepoznanica ni u naprednijim društvima od našega, kao ni u zemljama regije, ali one – za razliku od FBiH – izdvajaju enormno veća novčana sredstva, ostvarujući značajne rezultate na polju povećanja nataliteta.
Lifestyle / Obitelj | 30. 12. 2021. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH bilježi povijesni pad nataliteta koji je ujedno i najveći u odnosu na cijeli regiju (uključujući i Republiku Srpsku), kao i ostale zemlje Europe. Za 23 godine, broj novorođenčadi smanjen je za 50%.

Zabrinjavajuća je i nadasve porazna činjenica da u FBiH više ne postoji nijedna općina s pozitivnim prirodnim priraštajem!

Usprkos tome, sve razine vlasti i dalje izdvajaju najmanje novčanih sredstva za pronatalitetne mjere i zaštitu porodica u odnosu na zemlje regije.

Pad nataliteta nije nepoznanica ni u naprednijim društvima od našega, kao ni u zemljama regije, ali one – za razliku od FBiH – izdvajaju enormno veća novčana sredstva, ostvarujući značajne rezultate na polju povećanja nataliteta.

Foto: PR / Udruženje Porodice tri plus

Primjera radi, Vlada Republike Hrvatske za pronatalitetne mjere izdvaja preko dvije milijarde kuna godišnje. Republika Srbija je za samo jednu mjeru u proračunu izdvojila 50 milijuna eura više nego do sada.

Povodom planiranja proračuna za 2022. godinu, Udruženje obitelji s troje i više djece "Porodice tri plus", uputilo je zahtjev svim razinama vlasti, (po prvi put i Vladi FBiH i premijeru), apelirajući na izdvajanje znatno većih novčanih sredstva za pronatalitetne mjere nego što je to bilo u prošlim godinama.

Iz Udruženja ističu da je cilj zahtijevanja ovakvih mjera zaštititi i ojačati sve obitelji, a posebno obitelji s troje i više djece, kao okosnicu društvenog razvoja.

"Imajući u vidu generacijsku dužnost i obavezu prema opstanku društva čiji smo članovi, tražimo da se visina novčanih sredstava uveća shodno veličini nastalog demografskog problema. Samo jakom pronatalitetnom politikom i dovoljnom novčanom podrškom, možemo zaustaviti pošast "bijele kuge" koja je sve prisutnija u FBiH. Izražavamo nadu da će adekvatno reagirati sve razine vlasti u FBiH, kao i cijela društvena zajednica, prije negoli bude kasno", stoji u priopćenju Udruženja ''Porodice tri plus''.

Kopirati
Drag cursor here to close