Amy i Ano

Izgubljene blizanke Gruzije: Povezivanje preko TikToka u potrazi za djecom ukradenom u rodilištima

Blizanke Amy i Ano, odmah po rođenju razdvojene i prodane, slučajno se ponovno susreću putem talent showa i TikToka. Otkrivaju šokantnu istinu o tisućama ukradenih novorođenčadi u Gruziji, uključujući i njih same, te sada traže odgovore
Lifestyle / Obitelj | 26. 01. 2024. u 11:00 Bljesak.info
How twins separated at birth and sold for adoption were reunited by TikTok - BBC World Service

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amy i Ano, jednojajčane blizanke iz Gruzije, slučajno su otkrile svoj identitet na televizijskom talent showu i TikToku. Oduzete majci i prodane različitim obiteljima odmah nakon rođenja, provele su godine tražeći odgovore o svojoj prošlosti.

Rođene u rodilištu zapadne Gruzije koje danas ne postoji, Amy i Ano su, prema svojim rodnim listovima, imale rođendane u razmaku od nekoliko tjedana. Iako su inicijalno bile uvjerene da nisu sestre, otkrile su brojne sličnosti - istu ljubav prema glazbi, plesu te čak i istu frizuru.

Nakon otkrića da dijele genetsku bolest, displaziju kostiju, odlučile su istražiti svoju prošlost. Njihov susret licem u lice u Tbilisiju potvrdio im je da su zapravo jednojajčane blizanke. Otkrivši istinu, suočile su se s činjenicom da su bile posvojene odvojeno, samo nekoliko tjedana nakon rođenja, 2002. godine.

Nakon otkrića putem društvenih medija, blizanke su shvatile da su dio veće priče u kojoj su tisuće novorođenčadi u Gruziji ukradene iz bolnica i prodane. Njih dvije su odlučile suočiti se s istinom i pronaći svoju biološku majku.

Putovanje ih je dovelo u Njemačku, gdje su saznale da su posvojene odvojeno i da njihove posvojiteljske obitelji nisu znale za njihovu blisku vezu. Tijekom istraživanja, otkrile su i šokantne detalje o širokoj trgovini djecom u Gruziji koja je trajala desetljećima, prenosi Index.hr.

Grupa "Vedzeb" na Facebooku, značenje "Tražim" na gruzijskom, postala je platforma za ljude koji sumnjaju u zakonitost svojih posvojenja. Novinarka Tamuna Museridze je otkrila mrežu trgovine djecom u Gruziji i pridonijela ponovnom spajanju mnogih obitelji.

Tamuna tvrdi da je u razdoblju od ranih 70-ih do 2006. godine u Gruziji ukradeno i do 100.000 beba te da su mnogi ljudi, uključujući visoke dužnosnike, bili umiješani u ovu organiziranu trgovinu. Nakon promjena zakona o posvajanju 2006., trgovina djecom je postala teža.

Vlada Gruzije je pokrenula istragu o trgovini djecom 2022., ali izazovi s povijesnim podacima otežavaju pronalazak potpunih informacija. Grupa žrtava planira podnijeti slučajeve pred sud kako bi ostvarila prava na pristup dokumentima o rođenju. Ova priča otkriva složenost problema i potrebu za suočavanjem s poviješću trgovine djecom u Gruziji.

Kopirati
Drag cursor here to close