Test

U BiH raste broj zahtjeva za DNK analizu: Svako šesto očinstvo negativno

"Zahtjeve podnose uglavnom djeca jer žele saznati jesu li očevi njihovi biološki roditelji, te bake, djedovi i ostali članovi obitelji koji sudjeluju kao posrednici"
Lifestyle / Obitelj | 18. 03. 2019. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini se povećava broj zahtjeva za DNK analizu, odnosno test za utvrđivanje očinstva, a takvu provjeru traže očevi, majke, ali i djeca.

Jasmina Čakar, viša znanstvena suradnica i šef Laboratorije za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, čije je sjedište u Sarajevu, kaže da u prosjeku na ovom Institutu svako šesto testirano očinstvo bude negativno.

Čakar kaže da je u 2018. godini u ovom institutu realizirano preko 70 zahtjeva za utvrđivanje očinstva.

"U odnosu na godinu prije, odnosno 2017. godinu, broj zahtjeva se neznatno povećao", istaknula je Čakareva. Prema njenim riječima, u najvećem postotku testirana očinstva su pozitivna, odnosno testirani otac je biološki otac testiranog djeteta, dok svaki šesti testirani otac nije biološki otac.

Zahtjeve za DNK analizu, naglašava Čakar, podnose i muškarci i žene, ali i djeca.

"Zahtjeve podnose uglavnom djeca jer žele saznati jesu li očevi njihovi biološki roditelji, te bake, djedovi i ostali članovi obitelji koji sudjeluju kao posrednici", pojašnjava Čakar.

Prema njenim riječima, analiza utvrđivanja očinstva košta 250 KM po jednom uzorku.

"Razlozi zbog kojih se traži analiza su različiti, ali najčešće je riječ o testiranju očinstva kako bi se ostvarilo pravo na alimentaciju i pravo na ostavštinu", pojašnjava Čakar.

Dodala je da su, također, česti zahtjevi za testiranjem različitih tipova srodstva, poput, braća/sestre, polubraća/polusestre, nećak(ka)/stričevi(tetke), unuci/bake(djedovi).

U Zavodu za sudsku medicinu RS kažu da se broj onih koji provjeravaju očinstvo prošle godine povećao u odnosu na 2017. godinu.

"Ukupno su procesuirana 63 zahtjeva u JZU Zavod za sudsku medicinu RS, a rezultati su većinom pozitivni", rekli su u Zavodu.

Dodali su da je sedam očinstava bilo negativno za 2018. godinu, tako da od ispitivanih muškaraca, odnosno pretpostavljenih bioloških očeva, svaki deveti nije otac.

Kako kažu u ovom zavodu, muškarci većinom traže provjeru očinstva DNK analizom što se tiče privatnih zahtjeva.

"Kad su u pitanju žene, one u većem broju traže ove analize kada su u pitanju sudska vještačenja", zaključili su u Zavodu.

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close