Nova istraživanja

Generacija Z - Razmišljaju li o obitelji ili se suočavaju s brigama oko trudnoće i roditeljstva?

Jedan rad, objavljen u časopisu Human Fertility, otkrio je da većina pripadnika generacije Z želi imati djecu u budućnosti, a gotovo polovica želi imati dvoje djece.
Lifestyle / Obitelj | 14. 02. 2024. u 09:55 Bljesak.info / Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tinejdžeri ne razmišljaju o obitelji jer brinu zbog trudnoće i porođaja, pokazalo je novo istraživanje. Dvije studije koje su proveli stručnjaci s University Collegea London pokazale su da trećina pripadnika generacije Z ne želi djecu.

Razlozi koje su naveli uključivali su negativne asocijacije na trudnoću i rađanje te strah od roditeljstva. S druge strane, gotovo polovica onih koji su rekli da žele djecu u budućnosti brine oko svoje sposobnosti da imaju zdravo potomstvo.

Studije su koristile rezultate ankete provedene među 931 učenikom u Engleskoj, u dobi od 16 do 18 godina, prikupljene između svibnja 2021. i srpnja 2022.

Jedan rad, objavljen u časopisu Human Fertility, otkrio je da većina pripadnika generacije Z želi imati djecu u budućnosti, a gotovo polovica želi imati dvoje djece.

Međutim, 45 posto njih reklo je da su zabrinuti u vezi s budućim roditeljstvom jer strahuju u kakvom će svijetu živjeti njihova djeca. Na pitanje što ih brine, tinejdžeri su naveli strah, sumnju u sebe, zdravlje i blagostanje, financijski teret, prepreke osobnim težnjama i neinkluzivno LGBTQ+ obrazovanje.

Oni koji su se izjasnili da ne žele imati djecu, kao razloge su navodili negativne asocijacije na trudnoću i porod, strepnju od roditeljstva, odgajanje djeteta u svijetu s neizvjesnom budućnošću, razmatranje alternativnih putova do roditeljstva i doživljavanje djece kao smetnje. Neki ističu da ne žele imati djecu zbog klimatskih promjena, prenosi Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close