Obratite pažnju

Znate li koje su razlike između parfemske i toaletne vode?

Toaletna voda je često laganija i svježija, dok je parfemska dugotrajnija i bogatija. U parfemskim vodama prisutna je veća koncentracija mirisa pa zato i traje duže na koži.
Lifestyle / Moda | 02. 03. 2023. u 06:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razlika između toaletne i parfemske vode je jednostavna. Međusobno se razlikuju po koncentraciji mirisa.

Prema riječima stručnjakinje Mari Voles, u toaletnim vodama koncentracija mirisa je između 8 i 12 posto, dok u parfemskim vodama ta je koncentracija između 12 i 18 posto, piše Byrdie.

Dodaje kako ta koncentracija može da varira zavisno od brendu, ali bez obzira na točnu brojku, koncentracija mirisa uvijek će biti veća u parfemskoj nego toaletnoj vodi.

Mirišu li toaletna i parfemska voda isto?

One ne moraju da mirišu jednako čak i ako se radi o istom mirisu. Primjer, kod brenda Diptyque, parfemska voda ne znači samo veću koncentraciju mirisa, nego je to nova interpretacija originalnog sastava, što daje potpuno novu dimenziju samog mirisa.

Objašnjava kako je toaletna voda često laganija i svježija, dok je parfemska dugotrajnija i bogatija.

Za dnevne prilike, primjer odlazak na posao, smatra kako je ugodnije i prikladnije nositi toaletne vode, dok su parfemske rezervirane za veče i posebne prilike.

Foto: Getty Images / Miris će se duže zadržati na tkanini nego na koži

Vlažnim klimama bolje odgovara toaletna voda 

Također, u obzir treba uzeti i temperaturu, kao i doba godine. U vlažnim klimama bolje odgovara toaletna voda, dok je za hladnije vrijeme prikladnija parfemska.

Ako do sada niste, vrijeme je da prije kupovine obratite pažnju da li kupujete toaletnu ili parfemsku vodu. Testirajte obje i potom zaključite koji vam miris više odgovara.

Parfemska voda uvijek će biti koncentriranija od toaletne vode.

Traje li parfemska voda duže od toaletne? 

Zanimljivo je kako se naš doživljaj parfema mijenja upravo zbog količine koncentracije mirisa. Budući da je u parfemskim vodama prisutna veća koncentracija mirisa, to utiče na daljinu trajanja i aromatičnost. Pojednostavljeno, parfemska voda na koži duže traje i aromatičnija je od toaletne, koja brže ispari.

Foto: Pixabay / Parfemi

Imaju li rok trajanja?

"Parfem je živ i ima rok trajanja”, kaže ona.

To može biti zbog mnogih činjenica, a ne postoji čvrsto i brzo pravilo o tome koliko dugo je parfem dobar, jer to zavisi o marki, mirisu i mjestu skladištenja.

Ako niste sigurni, provjerite etiketu na svom parfemu.

Ako je vaš parfem oksidirao zbog kemijskog sastava, promijenio boju ili promijenio miris (može mirisati kiselo ili metalno), vjerojatno je vrijeme da ga bacite, piše Byrdie.

Kopirati
Drag cursor here to close