Upoznajte Andreu!

Mostarka koja od vaše kose pravi remek djelo

Ona frizure s fotografija pretvara u realnost, a njezine pletenice već više od tri godine krase Mostarke.
Lifestyle / Moda | 31. 01. 2024. u 14:45 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Najljepši osjećaj mi je kada završim pletenice i djevojčica se okrene i pogleda u ogledalo, kada joj vidim taj sjaj u očima", kazala je za Bljesak.info Andrea Šunjić, vlasnica malog biznisa "Sparkle braids".

Kada nije na hodnicima SKB Mostar ova skromna medicinska sestra ljudima pomaže na drugi način - uljepšavajući ih. 

Godine učenja i vježbe 

Ona frizure s fotografija pretvara u realnost, a njezine pletenice već više od tri godine krase Mostarke. 

Kako je za Bljesak.info ispričala, ljubav prema pletenicama rodila se još u djetinjstvu.

"Još sam kao mala djevojčica obožavala pletenice. Uvijek sam od mame tražila da mi pravi pletenice i bez problema sam sjedila satima za najljepše frizure", kazala je Andrea.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Andrea Šunjić, vlasnica malog biznisa Sparkle braids

Uslijedile su godine učenja i istraživanja o pletenicama, ali i radu s kosom.

"Počela sam s običnim pletenicama, a onda me je zanimalo što bih još mogla. Googlala sam i istraživala, gledala fotografije i videozapise te puno puta pokušavala i vježbala", istaknula je Andrea te dodala:

"Tehniku kao tehniku otkriješ sam. Pletenice pletem onako kako meni ide najurednije, najbrže i najljepše. Sve sam učila uz pomoć videozapisa i fotografija s Interneta".

Foto: Privatna arhiva / Pletenice Sparkle braids

Sve pletenice isprobala je na svojim ukućanima, ali i prijateljicama. Upravo one bile su joj najveća podrška i motivacija u pokretanju Instagram profila "Sparkle braids".

One su bile njezini prvi modeli, a o njezinom radu pričale su svojim prijateljicama i kolegicama.

'Krive' su prijateljice 

Netko bi primijetio njezin rad, a prijateljice i zadovoljne klijentice isti preporučile i tako se 'zakuhalo' sve, a Andrein hobi postao ozbiljna poslovna priča.

Kako navodi, upravo obitelji i prijateljicama posebno je zahvalna na svakodnevnoj podršci koju joj pružaju. 

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Andrea Šunjić, vlasnica malog biznisa Sparkle braids

Kako nam je kazala na početku nije znala gdje nabaviti materijal, kao ni koliko naplatiti svoj rad jer pletenice nisu bile toliko popularizirane u Bosni i Hercegovini.

"Eksperimentirala sam na mlađoj sestri i ugledam kod jedne influencerice kako je svoje dvije djevojčice odvela u Španjolskoj kod djevojke koja radi pletenice, ali s vunicom u boji. I tu mi je sinula ideja zašto ne bih to isto radila s umetcima. Sestri sam pravila u jednoj pa u drugoj boji i sve to fotografirala. Kada sam tu fotografiju objavila tu se dogodio 'boom'. U jednom tjednu javio mi se deset ljudi. Malo po malo to se pretvorilo u nešto više", navela je Andrea.

Na pitanje kako kao medicinska sestra ima energije za dodatan rad, ističe kako su to dva različita posla i samim tim su odmor jedan od drugog.

Foto: Privatna arhiva / Pletenice Sparkle braids

"Uglavnom djevojke koje vole i rade pletenice su osobe koje su onako vesele, raspoložene i kada dođu na pletenice priča samo nekako teče. I pletenice koje se najduže rade, vrijeme jednostavno nekako prođe da ne bi rekao da je toliko vremena prošlo", ispričala je.

Svi tipovi kose 

U svojoj ponudi Andrea ima različite pletenice, ali voljna je pokušati sve:

"Ja radim doslovno sve; afro pletenice ili box braids, pletenice uz glavu, dvije pletenice, četiri, šest, osam, deset ili više. Pletenice koje su do pola uz glavu, a od pola afro, twist pletenice... Ljudi mi najčešće pošalju fotografiju što žele. Ne znam da mi je se za sve ovo vrijeme dogodilo pet puta da mi je netko nazivom napisao 'ja ću te i te pletenice, taj i taj broj'".

Foto: Privatna arhiva / Pletenice Sparkle braids

Također, radila je na različitim tipovima kose. Kako navodi, kada vidi kosu točno zna što je izvedivo, a što ne.

"Ne želim da djevojka izađe iz mog salona i da je iduća dva dana boli glava pa ih nakon dva dana skine jer više ne može izdržati. Ne želim da djevojci opadne kosa, da se kosa ošteti", istaknula je Andrea.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Andrea Šunjić, vlasnica malog biznisa Sparkle braids

Na pitanje koliko pletenice zapravo traju odgovara:

"Ja za svoje pletenice mogu jamčiti. Kada vidim kosu i kada mi osoba kaže što želi točno mogu znati što bi bilo najbolje. Ima djevojaka koje žele frizuru samo za danas, a ima djevojaka kojima je bitno da imaju tu frizuru nekoliko dana, tjedan, a neke i tri mjeseca (ovisno o frizuri)".

12 sati za frizuru 

Posebnu brigu vodi o proizvodima i umetcima koje koristi, a tvrdi i kako postoje stvari koje jednostavno ne želi raditi.

"Događalo mi se da sam odbijala djevojke koje žele umetke s kojima ja ne radim jer znam da nisu prilagođeni za našu kosu. Događalo mi se da odbijam djevojke koje imaju kratku kosu, a za koje ne mogu jamčiti da će im umetak uopće ostati na kosi. Događalo mi se i da žele neke sulude frizure koje mogu uraditi, ali znam da će od toga imati posljedice. Ne želim da se dovedem u tu situaciju, radije ću odbiti nekoga nego da sutra plače", rekla je za Bljesak.info Andrea.

Foto: Privatna arhiva / Pletenice

Najzahtjevnije pletenice koje radi su afričke pletenice, a znalo se dogoditi da joj za jednu frizuru, na gustoj i dugoj kosi, treba i do 12 sati.

Iako su njezini najčešći klijenti žene ni muškarci nisu iznimka.

"Sve više muškaraca je zainteresirano za pletenice. Puno su češće to žene i dečki su i dalje rijetkost, ali ima ih", navela je.

Pristupačno i dostupno svima 

Ima Andrea iskustvo rada i s afro-teksturiranom kosom, a njezin prvi klijent bio je dečko koji je igrao za košarkaški klub u Mostaru. 

"Kada je stigao u salon, svaki plan je pao u vodu. Totalno različita tekstura, oblik i ponašanje kose", ispričala nam je Andrea.

Ipak sve je na kraju ispalo odlično, a frizurom su oboje bili i više nego zadovoljni.

"Bio je jako zadovoljan i iznenadio se jer nije mogao pronaći nikoga tko će mu uraditi kosu. Najčešće je potraga za frizurom završavala tako što bi se ošišao", naglasila je.

Upravo to jedan je od razloga zašto je Andrea počela raditi pletenice, kako bi uveseljavala druge.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Andrea Šunjić, vlasnica malog biznisa Sparkle braids

"Htjela sam da cijene budu pristupačne, da djevojčica koja želi pletenice ih može i dobiti barem za rođendan, a ne da si to njezini roditelji financijski ne mogu priuštiti", ispričala je.

Kako je kazala, svaki dan iznova uči, a drago joj je kada nekome može pomoći i napraviti pletenice kakve već dugo želi.

U svoje znanje svakodnevno i ulaže pa je tako nedavno završila i prvu online ProBraids edukaciju na kojoj su predavali stručnjaci iz Rusije, Nigerije, Irana, Brazila, Gane, Argentine...

Sve naučeno već primjenjuje, a vodi se onom: "Pokušavaj, pokušavaj, pokušavaj... i uspjeh je zajamčen".  

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Andrea Šunjić, vlasnica malog biznisa Sparkle braids
Kopirati
Drag cursor here to close