Saznaj

Kako otkriti jesu li tvoje tenisice original ili lažnjak?

U bespućima interneta možemo pronaći pregršt stranica za obavljanje online shoppinga, no mnogo njih nije baš sigurno i pouzdano.
Lifestyle / Moda | 16. 11. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Online kupnja nikad nije bila popularnija. U bespućima interneta možemo pronaći pregršt stranica za obavljanje online shoppinga, no mnogo njih nije baš sigurno i pouzdano.

Kako bi izbjegla nepovoljne situacije te iskoristila sve blagodati naručivanja i plaćanja klikom, donosimo ti nekoliko savjeta na koje trebaš obratiti pozornost pri kupnji. Otkrij ih u nastavku: 

Provjeri internetsku stranicu s koje naručuješ

Prije nego što odlučiš nešto kupiti preko interneta, provjeri sigurnosne informacije o web lokaciji s koje naručuješ. Ako stranica na kojoj kupuješ počinje oznakom "https://" i ima znak malog zaključanog lokota, informacije koje šalješ sa svog uređaja su zaštićene.

Naime, slovo S je oznaka za sigurnost (SSL - Secure Sockets Layer zaštita) i znači da podatke koje unosiš na stranicu automatski prebacuje u kriptirani, siguran oblik, pa je gotovo nemoguće doći do njih.

S druge strane, internetske stranice koje koriste samo "http://" protokol podatke šalju bez šifriranja, što znači da ih svi koji ih znaju presresti mogu pročitati. Na takvoj stranici nemoj ostavljati svoje podatke, bez obzira na to koliko ti se činila pouzdana. 

Raspitaj se o troškovima dostave i carine

Pri online kupnji ne zaboravi obratiti pažnju na opće uvjete prodaje jer ih kupnjom proizvoda automatski prihvaćaš. Zato prije nego što nekome daš svoj novac, budi sigurna na što si pristala. Provjeri naplaćuju li se troškovi dostave i koliko te koliko dugo trebaš čekati da naručeni proizvod stigne na tvoju adresu.

Osim na uvjete dostave, obrati pozornost na carinu. Prema propisima hrvatske Carinske uprave, ''sve pošiljke robe vrijednosti veće od 160 kuna, koje dolaze iz inozemstva od pravnih osoba, kao i sve pošiljke koje su predmetom kupoprodaje, podliježu obvezatnom obračunu carine i PDV-a''.  Provjeri uvjete povrata i reklamacije

Osim troškova dostave i carine, prije online kupnje potrebno je provjeriti uvjete povrata i reklamacije naručenog proizvoda. Na nekim se stranicama povrat robe naplaćuje, a većina provjerenih internetskih trgovina i stranica besplatno vraća robu tako što uz narudžbu šalje papir s povratnom adresom na koju možeš poslati proizvod koji ti ne odgovara.

Nadalje, ne zaboravi provjeriti uvažavaju li se reklamacije ako proizvod dođe oštećen ili ako ti dođe nešto što nisi naručila, a raspitaj se i o dodatnim jamstvima te mogućnostima popravka proizvoda u lokalnom servisu. 

Čitaj komentare drugih kupaca

Većina online trgovina ima mogućnost pisanja recenzija i ocjenjivanja proizvoda. Zato prije kupnje željenog proizvoda izdvoji malo vremena i provjeri dojmove drugih kupaca. Među njima ćeš zasigurno pronaći informacije koje će te zanimati.

Bilo da je riječ o samom proizvodu, iskustvu s dostavom, povratom ili reklamacijom, najbolje informacije iz prve će ti ruke dati upravo drugi kupci. Nakon što  obaviš kupnju, ne zaboravi ostaviti ocjenu i napisati svoj komentar kako bi i ti pomogla drugima. 

Provjeri jesu li proizvodi original Prevare na internetu nisu novost, kao ni to da mnogi prodavači nerijetko prodaju kopije proizvoda poznatih brendova. No odlično je što ih možeš prepoznati uz nekoliko savjeta.

Primjerice, pripazi na cijenu proizvoda, koja ne smije previše odstupati od uobičajene cijene, pregledaj pakiranje i šavove, a ne zaboravi provjeriti ni kakav je logo, koji uvijek treba biti u identičnom fontu, bistar i besprijekorno isprintan ili izvezen.

Osim toga, na originalnom se proizvodu ne smije vidjeti ljepilo, ništa ne smije zapinjati, a etiketa mora biti identična kao ona u trgovini. Kako bi bila sigurna da kupuješ originalne proizvode, na stranici potraži oznaku Certified Shop, koja je simbol sigurne online kupnje.

Odaberi odgovarajuću veličinu Pri odabiru odjeće i obuće ključna je veličina, koja varira u trgovinama, pa tako i u web shopovima. Kako bi bila sigurna koju veličinu trebaš naručiti, prije kupnje uzmi krojački metar i što preciznije se izmjeri.

Naime, internetske trgovine na svojim stranicama imaju tablicu koja uključuje dimenzije predmeta, poput dužine i širine, pa možeš jednostavno provjeriti koja ti veličina odgovara. Zato ako znaš svoje točne dimenzije, ne bi se trebala bojati naručiti odjeću i obuću iako je prethodno nisi isprobala.

Kako bi svoju kupnju zaštitila dodatnim slojem zaštite, uživaj u jednostavnijem i sigurnijem iskustvu online plaćanja uz Mastercard® Identity Check™. Korištenjem najsuvremenije tehnologije, Mastercard® Identity Check™ provjerava jesu li tvoje kupnje doista tvoje.

Tako se od tebe može zatražiti dodatna autentifikacija tvog identiteta pomoću jednokratne pristupne lozinke ili biometrije. Napredna ali jednostavna tehnologija za sigurnu kupnju.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close