Hubert de Givenchy

Grof koji je od Audrey Hepburn stvorio modnu ikonu i žene oslobodio od uskih krojeva

Iste godine kada je upoznao Audrey započelo je njegovo prijateljstvo i suradnja s idolom Cristobalom Balenciagom. Španjolski dizajner postao je Givenchyjev mentor i poticao ga da maksimalno istražuje svoju kreativnost.
Lifestyle / Moda | 21. 02. 2024. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Alamy Stock Photo / Hubert de Givenchy i Audrey Hepburn 1957. godine

Slavni francuski modni dizajner grof Hubert de Givenchy rođen je na današnji dan, 21. veljače 1927. godine.

Njegova je modna kuća danas u sastavu luksuznog giganta LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) kao i marke Christian Dior, Fendi, Donna Karan, Kenzo, Guerlain, Bulgari, TAG Heuer, Dom Pérignon, te mnoge druge.

Danas je marka Givenchy najpoznatija upravo po parfemima, među kojima su poznati Play, Pi, Very Irresistible, L`Interdit (napravljen za Audrey Hepburn), Xeryus, Gentleman, Monsieur de Givenchy i mnogi drugi (više od 100 parfema dosad).

Hubert de Givenchy rođen je u plemićkoj obitelji u francuskom gradiću Beuvaisu. Otac mu je bio markiz, a tu titulu višu od grofa naslijedio je Hubertov stariji brat Jean-Claude de Givenchy.

Odmalena je bio opčinjen modnim magazinima i sanjao je da će jednog dana raditi za španjolskog dizajnera Cristobala Balenciagu. Vjerojatno nije ni slutio da će mu se snovi ostvariti.

Veliki crtački talent

Mladi se Hubert sa 17 godina seli u Pariz i upisuje prestižnu Nacionalnu školu za likovne umjetnosti te zahvaljujući velikom crtačkom talentu, odmah počinje raditi za neke od najutjecajnijih modnih dizajnera tog doba.

Prve kreacije napravio je za Jacquesa Fatha, a zatim postaje asistent legendarne Else Schiaparelli, najveće suparnice Coco Chanel.

Prve kreacije napravio je za Jacquesa Fatha, a zatim postaje asistent legendarne Else Schiaparelli, najveće suparnice Coco Chanel.

Nije dugo trebalo da se talentirani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživio veliki uspjeh.

U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istaknula bluza s voluminoznim rukavima pod nazivom "Bettina", a kao inspiracija za tu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Bettina Graziani. 

Audrey Hepburn - muza i prijateljica

Međutim, jedna druga muza obilježila je njegov život profesionalno i privatno.

Naime, grof de Givenchy proslavio se kao dizajner za glumicu Audrey Hepburn, za koju je kreirao gotovo sve haljine koje je nosila u filmovima.

Mlada glumica preko noći je postala velika zvijezda zahvaljujući izvedbi u svojem filmu "Praznik u Rimu" i došla je na probu kostima za film "Sabrina" koje je dizajnirao Givenchy, a prvi susret bio je početak lijepog 40-godišnjeg prijateljstva.

Audrey je bila ambasadorica njegove modne kuće te je nosila Givenchyjeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama.

Nezaboravna crna haljina iz filma "Doručak kod Tiffanyja" do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

Druge poznate klijentice bile su mu Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Maria Callas, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy Onassis…

Suradnja s idolom Cristobalom Balenciagom

Iste godine kada je upoznao Audrey započelo je njegovo prijateljstvo i suradnja s idolom Cristobalom Balenciagom. Španjolski dizajner postao je Givenchyjev mentor i poticao ga da maksimalno istražuje svoju kreativnost.

Među prvima je koketirao s minikrojevima koji su sezali iznad koljena, a 1957. godine predstavio je takozvanu vrećastu haljinu, široki model bez naglašenog struka koji je žene oslobodio "okova" strukiranih i često neudobnih haljina.

Givenchyjeva veza s Audrey Hepburn bila je tako duboka da je pred njenu smrt, kad je bolovala od neizlječivog oblika raka, organizirao da po nju dođe privatni zrakoplov ispunjen cvijećem, kako bi je prevezao iz Los Angelesa u Švicarsku.

Ondje je i preminula, a Hubert de Givenchy prisustvovao je njenom pogrebu. Inače, i Audrey je bila aristokratskog podrijetla, jer joj je majka bila nizozemska barunica Ella van Heemstra.

Hubert de Givenchy preminuo je 10. ožujka 2018. godine u 91. godini života. 

Video: A Closer Look: The Parisian Home of Hubert de Givenchy | Cultured Elegance
Kopirati
Drag cursor here to close