Audrey Hepburn

Nezaboravna glumica koja je bila više od filmske dive

Audrey Hepburn je za ulogu u filmu Praznik u Parizu, u kojem joj je partner bio Gregory Peck, dobila Oscara 1953., a glumila je u još tridesetak filmova.
Kultura / Film TV | 20. 01. 2023. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Audrey Hepburn (Bruxelles, Belgija, 4. svibnja 1929. – Tolochenaz kod Lausanne, Švicarska, 20. siječnja 1993.)

Na današnji dan prije 30 godina, 20. siječnja 1993. umrla je znamenita glumica Audrey Hepburn. Smrt ju je zadesila u švicarskom gradiću Tolochenazu na obali Ženevskog jezera.

Taj se gradić nalazi samo nekoliko kilometara od Lausanne, a u njemu je Audrey Hepburn živjela u posljednjem djelu svog života. U gradiću Tolochenazu Audrey Hepburn također je i pokopana, i to na lokalnom groblju.

Njenom sprovodu prisustvovali su, između ostalih, njeni kolege glumci Alain Delon i Roger Moore. U trenutku smrti bila je Audrey u 64. godini života.

Rođena je kao Audrey Kathleen Ruston u Bruxellesu i bila je jedino dijete Josepha Victora Anthonya Rustona, irskog bankara, i barunice Elle van Heemstra, pripadnice nizozemske aristokracije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevi, a otac bivši guverner Francuske Gvajane.

Audreyin je otac tek kasnije svojem prezimenu dodao Hepburn.

Godine 1935., nakon razvoda njezinih roditelja, živjela je s majkom u Arnheimu, u Nizozemskoj, kad je započela njemačka invazija i okupacija za vrijeme drugog svjetskog rata. Tada je uzela pseudonim Edda Van Heemstra zato što se ime koje "zvuči engleski" smatralo opasnim, ali to joj nikad nije bilo legalno ime.

Video: Roman Holiday : Audrey Hepburn & Gregory Peck

Odlazak u Ameriku

Nakon iskrcavanja saveznika na dan D stanje pod njemačkim okupatorom bilo je sve gore. Tijekom nizozemske gladi u zimu 1944. Nijemci su zaplijenili ograničene količine hrane Nizozemaca za sebe. Bez grijanja u domovima i bez hrane, ljudi su u Nizozemskoj gladovali i umirali na ulicama od hladnoće.

Zbog pothranjenosti je Audrey ozbiljno oboljela. Ostajala je u krevetu i čitala kako ne bi razmišljala o gladi i plesala je balet kako bi sakupila novac za pokret otpora. Ta su teška vremena utjecala na njezin život i vrijednosti.

Nakon rata su se Audrey i njezina majka preselile u London gdje je ona učila plesati balet, radila kao model i 1951. počela glumiti u filmovima, većinom u malim ulogama. Glumom se prvenstveno počela baviti zbog zarade kojom je pomagala svojoj majci.

Njezina prva velika uloga bila je u filmu iz 1951. - The Secret People u kojem je glumila balerinu.

Video: Top 10 Greatest Audrey Hepburn Performances

Oscar za film "Praznik u Parizu"

Audrey je za ulogu u filmu Praznik u Rimu, u kojem joj je partner bio Gregory Peck, dobila Oscara 1953., a glumila je u još tridesetak filmova.

Nakon uspjeha s filmom Praznik u Rimu, Hepburn se profilirala kao jedna od najpopularnijih glumica Hollywooda. Marilyn Monroe nije bila jedina koja je predsjedniku Johnu F. Kennedyju pjevala "Happy Birthday, Mr. President" za njegov rođendan.

Za Kennedyjev sljedeći (i posljednji) rođendan, 29. svibnja 1963., Hepburn, predsjednikova najdraža glumica, pjevala mu je "Happy Birthday, dear Jack".

Postavši jednom od najpopularnijih hollywoodskih atrakcija, Audrey Hepburn je glumila u filmovima s drugim velikim glumcima kao što su Fred Astaire u Smiješnom licu, Humphrey Bogart i Gary Cooper u Ljubavi poslijepodne, George Peppard u Doručku kod Tiffanyja, Cary Grant u Charadeu, Rex Harrison u My Fair Lady, Peter O'Toole u Kako ukrasti milijun i Sean Connery u Robin i Marian.

Video: Audrey Hepburn - Moon River

Ljubav koja ne prestaje

Mnogi su se od tih glumaca zbližili s njom. Rex Harrison je Audrey zvao svojom najdražom glavnom glumicom; Cary Grant je jednom rekao da "sve što želi za Božić je snimiti još jedan film s Audrey Hepburn"; a s Gregoryem Peckom je ostala prijateljica cijelog života.

Nakon njezine smrti Peck je pred kamerom recitirao njezinu najdražu pjesmu, "Unending Love" (Ljubav koja ne prestaje).

Holly Golightly, koju Hepburn glumi u Doručku kod Tiffanya postala je jedna od najvećih filmskih ikona 20. stoljeća, a s njom se može mjeriti i uloga Elize Doolittle u My Fair Lady.

Od 1967., nakon petnaest uspješnih godina u filmskom svijetu, Hepburn je samo povremeno glumila.

Osim filmom Audrey Hepburn bavila se i dobrotvornim radom za UNICEF kao veleposlanica dobre volje zbog čega ju je predsjednik Bush st. 1992. odlikovao Medaljom slobode.

 

Kopirati
Drag cursor here to close