Hara 'mačji korona virus'

Veterinari na Cipru liječe bolesne mačke tabletama protiv covida

Tablete protiv covid-19 namjenjene za ljude, na Cipru se koriste za liječenje mačaka.
Lifestyle / Životinje | 10. 08. 2023. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veterinarske službe na Cipru primile su prvu seriju tableta protiv covida, iz zaliha koje su izvorno bile namijenjene ljudima, kako bi njima pokušale obuzdati širenje virulentnog soja mačjeg koronavirusa koji je do sada ubio tisuće mačaka. "Uzeli smo zalihu od 500 kutija. Ovo je prva serija od 2000 dostupnih paketa. U kutiji se nalazi 40 pilula, tako da zapravo govorimo o ukupno 80.000 tableta protiv covida", rekao je za Guardian Christodoulos Pipis, čelnik državnih veterinarskih službi.

Vlasti Cipra su se odlučile na ovaj korak nakon alarmantnog porasta slučajeva zaraznog peritonitisa mačaka (FIP) koji uzrokuje mačji koronavirus, koji je, ako se ne liječi, gotovo uvijek smrtonosan. Virus je prvi put zabilježen u siječnju u Nikoziji, glavnom gradu Cipra. U roku od tri do četiri mjeseca proširio se po cijelom otoku, navodi Panciparska veterinarska organizacija (PVA).

Stručnjaci sa sveučilišta Edinburgh, koji u suradnji s PVA-om istražuju žarište FIP-a, otkrili su da je u roku od 12 tjedana službeni broj slučajeva ove zarazne bolesti (potvrđen PCR testom) porastao 20 puta u usporedbi s prethodnom godinom.

Mačji koronavirus

"Naše istraživanje se uvelike koncentriralo na identifikaciju moguće mutacije koja je dovela do ovog vrlo virulentnog soja FCoV-a", rekao je veterinar Charalampos Attipa sa Sveučilišta Edinburgh. Iako mutirani mačji virus nije povezan s covidom-19 i ne može prijeći na ljude, aktivni sastojak u tabletama protiv koronavirusa (molnupiravir) pomaže mačkama kojima je dijagnosticiran FIP.

Mačji koronavirus je prvi put zabilježen 1960-ih. Epidemije FIP-a, iako rijetke, i ranije su se javljale u Velikoj Britaniji, SAD-u, Tajvanu i Grčkoj, ali su uglavnom bile ograničene na uzgajivačnice. Izgleda da je na Cipru virus poprimio mnogo virulentniji infektivni oblik, koji prijeti čak i kućnim ljubimcima.

"Ova zemlja je klaonica za životinje"

"Ova zemlja je klaonica za životinje", rekla je Zelia Gregoriou, docentica na Sveučilištu Cipar, koja je prošlog vikenda izgubila svoju stariju kućnu mačku zbog bolesti. "Da, tu izjavu je dala vlada, što je kontradiktorno jer se ovdje ništa ne radi za mačke. Umjesto toga imamo ekonomiju smrti, a tako i funkcionira klaonica. Oni bi ih najradije pustili da umru", dodala je.

Otočno društvo za zaštitu mačaka (PAWS) je nedavno objavilo da je od siječnja zbog zaraze FIP-om uginulo oko 300.000 mačaka, kako lutalica tako i kućnih ljubimaca. Lokalni veterinari navode da je ova brojka pretjerana, ali nisu osporili ozbiljnost epidemije.

Što se tiče drugih dostupnih antivirusnih lijekova, oni su mnogo skuplji. Kada su prošloga tjedna vlasti najavile dopuštenje uporabe dijela službenih zaliha lijekova za covid, to je obradovalo mnoge ljubitelje mačaka. "Svako pakiranje košta 100 eura. U svaki okrug bit će dostavljeno sto paketa. Tablete će moći kupiti vlasnici mačaka koji su dobili recept od veterinara", rekao je Pipis.

Kopirati
Drag cursor here to close