Imate li i vi probleme s njima?

Kako se riješiti uholaža: 7 jednostavnih načina koji djeluju svaki put

Unatoč opasnom izgledu njihovih kliješta, uholaže nisu insekti skloni uništavanju.
Lifestyle / Životinje | 16. 04. 2024. u 13:06 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uholaže nisu insekti skloni uništavanju, gladni su, ali neće se gostiti vašom kosom ili ušima poput ostalih štetočina, prenosi Forbes. Umjesto toga, udomaćit će se u vašem dvorištu i žvakati biljke i suho lišće, ili će se pokušati uvući u vaš dom u stvarima koje unosite s vana.

Za suhog vremena, uholaže znaju ući unutra u potrazi za vlažnim područjima. Mnoge imaju krila, ali nisu najgraciozniji letači i obično više vole ostati bliže tlu.

Dođete li u dodir s uholažom, mogli biste se uštipnuti, ali kukac neće ispustiti nikakav otrov niti povrijediti kožu. Neke će vrste uholaža ispustiti tekućinu neugodnog mirisa kao obranu kad su napadnute, pa je vjerojatno najbolje ne približavati im se previše.

Zašto vam uholaže napadaju kuću?

Uholaže se uglavnom nalaze vani te gmižu po vlažnim područjima poput vrta. One su noćni kukci koji se danju skrivaju u pukotinama, kao i ispod kamenja i lišća. Svjetlost će ih privući, pa biste ih mogli pronaći na svom trijemu ili terasi tijekom ljetne večeri.

Ako ipak uđu u vaš dom, to je obično zbog promjene vremena. One vole boraviti gdje je hladno i vlažno, pa ako je sušno razdoblje, mogle bi otići unutra u vlažna okruženja, poput kuhinje, kupaonice ili praonice rublja.

Iako vaš topli dom nije idealan za uholaže, sigurno postoji šansa da uđu unutra, a da ih ne primijetite. Mogu puzati kroz pukotine, praznine i rupe, stoga je provjera loše zabrtvljenih vrata i prozora ključna. Također se mogu uvući unutra, skrivajući se unutar svežnjeva novina, kutija, drva, knjiga i biljaka, tako da je uvijek dobra ideja pregledati sve stvari prije nego što ih unesete unutra. 

7 načina da se riješite uholaža

Iako nisu štetne, pripadaju štetočinama koje ne želite vidjeti blizu sebe, te ih se želite riješiti.  Evo kako to učiniti:

1. Održavajte uredno dvorište

Trebate motivaciju za rad u dvorištu? Uholaže se vole hraniti mrtvom vegetacijom, ali kad im se poremeti pokrivač tla, one se razbježe. Čišćenje mrtvog lišća i drugog otpada iz dvorišta može udaljiti te štetočine.

Ako ih pronađete na svojim biljkama, možete pomiješati toplu vodu s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa, a zatim raspršiti sapunsku smjesu izravno na biljke.

2. Pozovite ptice na vrtnu zabavu

Možda će vam se uholaže činiti odbojnima, ali pticama su drage. Dodajte kućicu za ptice u svoj vrt i pustite ptice da se časte švedskim stolom od uholaža.

3. Pospite dijatomejsku zemlju 

Ovo je najbolje koristiti na suhom tlu, jer neće biti tako učinkovito kad je mokro. Pospite ovu tvar—koja se može koristiti za borbu protiv drugih insekata poput mrava—oko podnožja biljaka ili bilo gdje drugdje gdje vidite uholaže.

Ako je blizu nečega što bi se moglo konzumirati, koristite DE za hranu koja ne sadrži druge toksične pesticide.

4. Postavite zamku

Postoji nekoliko načina na koje možete izmamiti uholaže iz skrovišta, posebno kad su aktivne noću. Jedan od načina je napuniti kantu sapunastom vodom i osvijetliti je svjetlom. Uholaže će privući svjetlo, a zatim će pasti u vodu.

5. Koristite uobičajene kućne sastojke

Možda već imate oružje koje vam je potrebno za borbu protiv uholaža no mi ćemo za svaki slučaj dodati još par savjeta:

  • Pomiješajte malo alkohola i vode u bočicu s raspršivačem. Poprskajte izravno na uholaže kako biste ih ubili. 
  • Pomiješajte ulje i umak od soje u posudi i ostavite na mjestu gdje ste zadnji put vidjeli uholaže. Bubama će miris biti neodoljiv, upasti će u posudu te će ih tekućina zarobiti.

6. Koristite usisivač

Pospremite i u isto vrijeme izbacite uholaže z svoje kuće tako što ćete pokrenuti svoj usisivač—možete koristiti ručni za hvatanje buba vani. Nakon što ih usišete odmah bacite vakuumsku vrećicu ili ispraznite posudu te je operite u vodi.

7. Koristite pesticid

Pesticidi koji su posebno ubojiti za uholaže, sadržavat će malation, piretrine ili sevin. Ako ste zabrinuti oko toga kako primijeniti insekticide ili možete li ih koristiti u zatvorenom prostoru ili u blizini ljudi, možete testirati tvar na malom području ili pozvati profesionalca da obavi posao umjesto vas. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close