Što mislite?

Gdje se ptice odmaraju dok lete iznad oceana?

Ptice imaju različite strategije za putovanje preko vode, uključujući mala zaustavljanja na brodovima.
Lifestyle / Životinje | 11. 04. 2024. u 15:19 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke ptice su sposobne za doista nevjerojatne podvige, od letenja bez mlataranja krilima više od pet sati, do toga da ne prestaju letjeti više od 10 uzastopnih mjeseci, prenosi IFL Science.  Međutim, sve to vrijeme u zraku može umoriti i najiskusnijeg letača – pa se pitamo gdje se ptice odmaraju dok lete iznad oceana? 

Za neke golubove najbolja strategija je uopće ne stati. Studija iz 2021. proučavala je pet vrsta koje su preletjele velike udaljenosti tijekom svoje jesenje migracije i otkrila da su se te vrste u uzletu, koje uključuju sivog sokola (Falco peregrinus) i ribicu (Pandion haliaetus), oslanjale na stabilne uvjete vjetra kako bi stvorile uzdizanje koje je pomoglo štednji energije za njihova duga putovanja.

"Donedavno se pretpostavljalo da je zamah krilima slab ili da ga nema iznad površine mora. Pokazali smo da to nije slučaj", rekao je glavni autor Elham Nourani u izjavi. "Umjesto toga, otkrili smo da ptice selice prilagođavaju svoje rute leta kako bi imale koristi od najboljeg vjetra i uvjeta uzdizanja kada lete iznad mora. To im pomaže da izdrže let stotinama kilometara."

Procjenjuje se da su 2000 vrsta – ili 20 posto ukupnog broja ptica u svijetu – redovne selice, prema RSBP-u, iako neki navode čak i veće brojke. Dok su neki kopneni migranti odredili područja za zaustavljanje koja su korištena generacijama, istraživači otkrivaju da veći broj ptica koristi brodove za odmor nego što se ranije mislilo.

"Zaustavljanja na  brodovima  smatraju se iznimnim i anegdotskim događajem u ornitološkoj literaturi,” pišu autori rada objavljenog 2022. Međutim, ovi su istraživači proveli oceanografsku kampanju unutar Sredozemnog mora i zabilježili 13 različitih vrsta ptica koje su se zaustavljale na njihovom brodu, tijekom njihove 25-dnevne ekspedicije.

Tim je otkrio da je srednja duljina vremena u kojem su se ptice zaustavljale na njihovom brodu bila 42 minute, i smatraju da bi to vrijeme moglo biti relativno kratko zbog nedostatka izvora hrane koje bi ptice mogle pronaći na brodu. Međutim, tim vjeruje da je većina ptica odlučila stati ili zato što su se suočili s lošim vremenskim uvjetima, ili su bili u fizički lošem stanju i morali su se odmoriti.

Koristeći ove podatke o pticama, procjenjuju da bi gotovo 4 milijuna ptica moglo koristiti brodove kao mjesta za zaustavljanje u središnjem Sredozemlju, što pokazuje da je potrebno provesti više istraživanja o utjecaju pomorskog prometa na jesensku migraciju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close