Svašta

Francuzi ozakonili i pravo krava na mukanje

Novim zakonom koji je parlament izglasao u ponedjeljak naveče seljaci će biti zaštićeni u obavljanju svojih tradicionalnih poslova.
Lifestyle / Životinje | 07. 12. 2023. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani koji odluče potražiti mir i tišinu na francuskom selu teško će od sada moći tužakati susjede zbog kukurikanja pijetlova, mukanja krava ili roktanja svinja jer je parlament ozakonio pravo domaćih životinja na glasanje.

Seljaci zaštićeni

Novim zakonom koji je parlament izglasao u ponedjeljak naveče seljaci će biti zaštićeni u obavljanju svojih tradicionalnih poslova.

Nerijetko se događalo da su se ljudi koji nisu navikli na selo odlučili preseliti u prirodu pa onda tužili susjede zbog buke koju na primjer proizvodi traktor koji u zoru polazi na rad ili lokalna pekara koja radi noću.

Stotine tužbi podnesenih protiv susjeda zagušile su lokalne sudove koji će sada moći odahnuti. Naslovnicama je tako dominirao slučaj proizvođača mlijeka koji je morao platiti susjedima 100.000 eura i preurediti svoju štalu.

Pijetao na sudu

Godine 2019. sud je presudio u korist pijetla Mauricea koji je dobio pravo da nastavi kukurikati uprkos tužbi susjeda, vlasnika kuće za odmor koji su se žalili da im se krši njihovo pravo na mir.

Novim zakonom propisano je da se svi seoski poslovi, koji se obavljaju na legalan način, mogu nastaviti.

Prijašnji zakon iz 2021. branio je takozvanu "osjetljivu baštinu" francuskog sela, a taj pojam označava buku i mirise karakteristične za prirodu i selo, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close