Neovisno o zalijevanju

Biljka kao stvorena da zašareni vaš balkon

Lifestyle / Životinje | 23. 05. 2022. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Living4media / Ideje za šareni balkon 

Anemona ili šumarica cvijet je koji sve češće viđamo na našim balkonima i u vrtovima, a vrlo je jednostavna za uzgoj.

Riječ je o višegodišnjoj biljci porijeklom s juga Francuske koja može narasti do 30 cm, a ono što posebno oduševljava njezini su šareni cvjetovi koji mogu biti bijeli, svjetloružičasti, crveni, ljubičasti, ali činiti i kombinaciju tih boja.

Od davnina su se njezini listovi koristili u narodnoj medicini kao pripravci za liječenje reumatskih bolnih mjesta, gihta, upale zglobova, glavobolje, groznice i zubobolje, prenosi Zadovoljna.hr

Anemona je vrlo zahvalna biljka pa će uspjeti i onima koji za sebe tvrde za nisu osobe za biljke i onima koji nemaju previše slobodnog vremena da se posvete tome.

Naime, ovoj je biljci dovoljno zalijevanje jednom tjedno i polusjenovito mjesto, odnosno ono na kojem neće dobivati previše sunca. Kako je originalno rasla u šumama, o čemu govori i samo ime, navikla je na sjenu, pa se ne može prilagoditi jakom suncu. Također, vrlo je otporna na bolesti i nametnike.

No treba imati na umu i to da ova biljka raste vrlo sporo. Ako ne vidite otvorene cvjetove unutar nekoliko tjedana, to ne znači da s biljkom nešto nije u redu. Poznata je po svom sporom, no predivnom rastu, ali jednom kada se vanjska temperatura stabilizira, primjećivati ćete sve više cvjetova svakog dana.

Ovih tjedana idealno je vrijeme da na svoje balkone i terase posadite ovu biljku.

Naime, baš u proljeće sade se gomolji u tlo, a preporučuje se da se prije same sadnje 24 sata drže u vodi. Tako će se gomolji osvježiti, brže primiti i, u konačnici, biljka će brže rasti i procvjetati. Odaberite teglu u kojoj će biljka imati dovoljno prostora za razvoj korijena, a na njeno tlo stavite šljunak kako bi se olakšao protok vode.

Vrijeme je da zašarenimo svoje vrtove i balkone.

Kopirati
Drag cursor here to close