Mediteranski ručak na stolu

Zapečeni patlidžani s parmezanom: Jelo gotovo za 20 minuta

Treba vam tek dvadesetak minuta da sve priredite, ostalo će obaviti pećnica i za niti sat vremena imate prekrasan domaći mediteranski ručak na stolu.
Lifestyle / Hrana | 18. 04. 2023. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parmigiana je zapečeno talijansko jelo od patlidžana, sira i rajčice. Svojataju je sve regije talijanskog juga, Kalabrija, Kampanija, Apulija i Sicilija, i ne samo juga (Emilia Romagna), tj. svaka regija ima svoju verziju i u svakoj tvrde da je njihova baš ona prava.

Slični se složenci peku diljem Mediterana, pa se među slojevima patlidžana mogu naći i piletina, teletina ili nego drugo meso, a u nadjevu različito povrće, piše Punkufer.

Naravno, i svaka kuća ima svoj recept, pa vam ne preostaje drugo nego putovati Italijom i kušati parmigianu gdje god stignete.

A da biste je imali s čime usporediti, napravite je sami po ovom jednostavnom receptu. Treba vam tek dvadesetak minuta da sve priredite, ostalo će obaviti pećnica i za niti sat vremena imate prekrasan domaći mediteranski ručak na stolu.

Sastojci za patlidžane alla Parmigiana:

2 zgnječena češnja češnjaka
6 žlica maslinovog ulja
800 g rajčice iz konzerve
2 žlice pirea od rajčice
4 patlidžana, narezana na duge ploške, debljine oko 5 mm
85 g parmezana, svježe naribanog
20 g listova bosiljka, usitnjenih
1 jaje, tučeno

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U tavi popržite češnjak i 4 žlice maslinovog ulja na jakoj vatri 3 minute. Dodajte rajčice, pa pustite da lagano krčka 8 minuta uz miješanje. Na kraju umiješajte pire od rajčice.

Zagrijte tavu. Premažite nekoliko patlidžana s malo ulja, stavite u tavu i pržite na jakoj vatri, svaku stranu oko 3 minute.

Kad su svi patlidžani pečeni, nekoliko ih poslažite na dno lima ili posude za pečenje, pa prelijte umakom od rajčice. Pospite parmezanom i listićima bosiljka te dodajte začine. Ponovite s ostalim sastojcima. Na vrh izlijte izmućeno jaje, pospite s još malo parmezana i pecite 20 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close