Uoči sezone

Mlaz vode nije dovoljan za pranje jagoda

Ako ćemo poslušati stručnjake, jagode bi trebalo prati puno temeljitije.
Lifestyle / Hrana | 17. 04. 2023. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tko je god pogledao viralni video koji otkriva kakve se sve sitne, ali vrli živahne bubice kriju u jagodama sigurno se zapitao pere li to sočno voće na odgovarajući način.

Istu su se stvar, po svoj prilici zapitali i oni koji su pročitali da su slatke bobice, osoobito one uvozne, često prepune štetnih kemikalija. Može li se sve to isprati iz jagoda pod običnim mlazom vode?

Teško. Ako ćemo poslušati stručnjake, jagode bi trebalo prati puno temeljitije. Najbolje ih je potopiti u zdjelu punu hladne vode i pustiti ih da odstoje neko vrijeme. Za još bolji rezultat uputno je u vodu dodati par dodataka, prenosi Slobodna Dalmacija

Ako vas brinu bubice, ubacite žličicu soli prije nego dodate jagode i dobro promiješajte kako bi se sol otopila.

Bubice i crvići mrze sol i pobjeći će iz jagoda glavom bez obzira. Nakon namakanja u zasoljenoj vodi jagode isperite i osušite na kuhinjskom papiru.

Isti problem možete riješiti i uz pomoć jabučnog octa i to u omjeru jedne žlice octa na litru vode. Pustite voće da odstoji u toj otopini 15-ak minuta pa ga isplahnite i osušite.

Brinu li vas kemikalije, vodi dodajte sodu bikarbonu - na otprilike litru vode bit će vam dovoljna žličica, ubačena prije dodavanja jagoda, a voće bi u toj otopini trebalo stajati desetak minuta. Potom ih isperite pod mlazom hladne vode i osušite.

Imajte na umu da postoji opasnost od reakcije između ostataka kemikalija sa octom i solju pa ako ste jako osjetljivi radije birajte sodu ili pak pričakajte domaće jagode.

Kopirati
Drag cursor here to close