Isprobaj

Pecivo s parmezanom za uskrsni doručak

Nema Uskrsa bez različitih peciva, pletenica, pogača
Lifestyle / Hrana | 30. 03. 2023. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fini miris kvasca širi se domom dok pripremaš omiljene zalogajčiće – bilo na tradicionalan ili malo moderniji način. Tijesto Jednostavno podijeliš u komade te ih oblikuješ u kuglu i potom kuglu malo spljoštiš.  

Možeš pecivo ostaviti glatko na površini ili je zarezati nožićem, a kugle sljepljivati po tri-četiri zajedno ili (kao u našem receptu) napuniti kalup s tri reda, dva na dno kalupa a treći na sredinu između njih.

Isto tako, možeš odabrati hoće li ta peciva biti slatka ili slana. Na kraju ih možeš ukrasiti i šarenim pisanicama, ili sezamom, makom, kimom ili bilo čim drugim što voliš!

Sastojci:

10 dag maslaca

3 dl mlijeka

40 g svježeg pekarskog kvasca

1 kg brašna

1 žličica soli

0,5 dl naribanog parmezana

maslac za premazivanje

 0,5 dl parmezana

za posipanje malo mažurana i origana

masnoća i brašno za kalup 

Postupak:

Na niskoj temperaturi otopi maslac, makni sa štednjaka i dodaj mlijeko. Mješavina mora biti mlaka, pa u nju izmrvi kvasac. Dodaj malo brašna i stavi na toplo da uzađe. Dodaj brašnu, posoli, dodaj parmezan, dobro izmijesi, drži na toplome da se obujam udvostruči.

Tijesto premijesi, oblikuj u kobasicu i nareži na 21 komad jednake veličine. Od svakog komada oblikuj kuglu. Namaži svaku kuglu maslacem i pobrašni duguljasti kalup. Poslaži 14 kugli i premaži ih otopljenim maslacem. Preostale kugle poslaži po sredini na oba donja reda kuglica.

Pokrij toplom krpom i drži na toplome da uzađe. Još jednom sve premaži otopljenim maslacem te pospi parmezanom i začinskim biljem.

Peci oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Okreni kruh i kucni o dno, ako je kruh pravilno ispečen mora zvučati šuplje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close