Sa svilenom teksturom

Tikvice u drugačijem ruhu, isprobajte ovaj recept i napravite savršen složenac

Decentni okusi zapečenog brzog složenca obavijeni su maslacem, koji je glavni krivac za savršenu svilenkastu teksturu jela.
Lifestyle / Hrana | 30. 03. 2023. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon ovog recepta svi koji dijele ljubav prema tikvicama vjerojatno će ih zavoljeti još i više.

Svakodnevni sastojci, priprema bez nepotrebnog kompliciranja i rezultat na razini vrhunskih restorana – postoje li bolji recepti?

Gratinirane tikvice verzija su sličnog jela s krumpirom, ali tikvice mu daju posebnu svježinu, a i puno će nježnije sjesti na želudac. Decentni okusi tog zapečenog brzog složenca obavijeni su maslacem, koji je glavni krivac za savršenu svilenkastu teksturu tog jela. Gratinirane tikvice možete poslužiti same, kao vegeterijansko toplo predjelo ili glavno jelo, ili pak kao prilog uz mesno pečenje.

Dodatno jamstvo da ćete ovaj recept obožavati i vrlo vjerojatno uskoro ponoviti jest i potpis Julije Child, poznate američke kuharice i profesorice francuske kuhinje, TV persone i autorice bestsellera Mastering the Art of French Cooking, koju je u filmu Julie i Julia iz 2009. utjelovila briljantna Meryl Streep, prenosi Punkufer.

Sastojci:

3 velike tikvice, oguljene i naribane
1 ljutika, nasjeckana na sitno
2 žlice maslaca
Za umak:

2 žlice maslaca
2 žlice brašna
prstohvat soli i papra
2 žlice parmezana
350 ml mlijeka

Priprema gratiniranih tikvica:

Tikvice naribajte i pokrijte ih papirnatim ručnicima, stisnite da iscuri tekućina pa ostavite da odstoje 15 minuta i ponovno stisnite kako bi iscurila sva tekućina.

Zagrijte dvije žlice maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku i pirjajte četiri minute, dok ne postane mekana i prozirna. Dodajte naribane tikvice i prstohvat soli te nastavite pirjati još četiri minute, dok tikvice ne omekšaju. Maknite s vatre.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i namastite malu vatrostalnu posudu za pečenje ili pojedinačne keramičke kalupe.

Napravite umak. U manjem loncu na srednjoj vatri otopite preostale dvije žlice maslaca. Nakon što se otopi, dodajte brašno i neprestano miješajte dok smjesa ne dobije zlatnu boju. Polako ulijevajte mlijeko, stalno miješajući. Nastavite miješati dok god ima grudica brašna. Dodajte prstohvat soli i papra i dalje miješajte dok se umak ne zgusne, oko pet minuta.

Kad se umak zgusne, prelijte ga preko tikvica i premjestite u staklenu posudu ili manje kalupe. Pospite parmezanom.

Pecite tikvice 20 minuta, dok se lijepo ne zapeku i ne dobiju zlatnosmeđu bolju.

Ohladite 10-15 minuta prije posluživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close