Samo za vlastite potrebe

Zabranjena prodaja rakije

"Važno je naglasiti i da je alkohol akcizna roba, te da u tom pogledu podliježe i obavezama definiranim Zakonom o akcizama", podsjetili su u Inspektoratu.
Lifestyle / Hrana | 17. 02. 2021. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanima u Republici Srpskoj zakonom nije zabranjeno da za vlastite potrebe proizvode alkoholna pića, poput rakije, ali jeste da ih stavljaju u promet i prodaju, priopćeno je iz Inspektorata u vezi s kontrolama koje Republička poljoprivredna inspekcija provodi u oblasti proizvodnje i prometa jakih alkoholnih pića, što obuhvaća i proizvodnju rakije.

"Za takav proizvod ne postoji dokaz o porijeklu, ispravnosti, sigurnosti za ljudsku upotrebu, uvjetima u kojima se proizvodi i slično", objavljeno je iz Inspektorata.

U Inspektoratu preciziraju da je Republička poljoprivredna inspekcija, kada je riječ o kontroli proizvođača jakih alkoholnih pića, obavezna da, s ciljem zaštite zdravlja potrošača, zabrani promet alkoholnih pića koja nisu prošla nikakvu kontrolu, a koja nelegalno prodaju fizička lica.

"S obzirom na to da sama procedura registracije proizvođača jakih alkoholnih pića nije komplicirana, da je do sada u registar nadležnog ministarstva upisano oko 30 proizvođača, a svi poljoprivredni proizvođači koji žele da se bave ovom proizvodnjom trebaju pokrenuti proceduru registracije", napominju u Inspektoratu.

Republička poljoprivredna inspekcija vrši kontrolu svih registriranih proizvođača jakih alkoholnih pića u Srpskoj, ali i fizičkih lica za koja postoje saznanja da vrše nelegalan promet i prodaju, te tako predstavljaju nelojalnu konkurenciju onim koji su prijavljeni.

"Važno je naglasiti i da je alkohol akcizna roba, te da u tom pogledu podliježe i obavezama definiranim Zakonom o akcizama", podsjetili su u Inspektoratu.

Zakonom o jakim alkoholnim pićima iz 2015. godine propisano je da djelatnost proizvodnje jakih alkoholnih pića mogu obavljati pravna lica i poduzetnici upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Da bi pravno lice ili poduzetnik mogli da se time bave moraju ispunjavati određene uvjete, čiji cilj je osiguravanje kvalitete i sigurnosti konačnog proizvoda namijenjenog konzumiranju.

S cilju zaštite potrošačkih prava, jaka alkoholna pića koja se stavljaju u promet moraju biti deklarirana, kao i svaki drugi proizvod namijenjen za neposrednu ljudsku potrošnju, kako bi potrošači imali uvid u sve relevantne informacije o proizvodu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close