Znate li?

Što znači zeleni krug oko kuhanog žumanjka i smije li se takvo jaje jesti?

Sigurno ste puno puta skuhali jaje i primijetili zeleni krug oko žumanjka, no niste znali zašto se to dogodilo.
Lifestyle / Hrana | 21. 03. 2024. u 15:45 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne brinite, takvo jaje je uvijek sigurno za jesti no na neke stvari pri kuhanju jaja trebate obratiti pažnju. Zeleni krug oko žumanjka se događa ako se jaje kuha predugo i na visokoj temperaturi.

Zelena boja koja može prijeći u sivkastu na nekim dijelovima je rezultat kemijske reakcije između željeza u žumanjku i sumpora u bjelanjku. 

Iako ova promjena može izgledati neprivlačno, ne morate se brinuti je li jaje sigurno za jelo. Ako je miris i okus u redu, nema razloga da takva jaja bacite. Jedina stvar koja vam može zasmetati je malo tvrđi žumanjak i njegova tekstura. 

Kuhari ističu važnost načina kuhanja, vremena te temperature na kojoj kuhate jaja. 

Jaje se treba staviti u potpuno hladnu vodu, te kuhati na laganoj temperaturi između 9-11 minuta. 

Nakon što je jaje kuhano, trebate ga staviti u posudu s hladnom vodom, te ga nakon hlađenja odmah oguliti. 

Ova pojava vam osim tvrdo kuhanih jaja može otkriti i koliko su zapravo kvalitetna. Ako ste jaja kuhali na laganoj temperaturi između 9-11 minuta a opet se pojavio zeleni krug oko žumanjka, to može upućivati na starija jaja.

Njima se s vremenom povećava pH vrijednost te stvaraju veći zračni džep na vrhu, što utječe na pojavu zelene boje. Taj isti džep, odnosno prazni prostor olakšava guljenje jaja, tako da ćete ona starija oguliti puno brže i u samo par poteza. 

Iako nema sumnje da su jaja sa zelenim krugom oko žumanjka sigurna za upotrebu, za bolji okus i ljepši izgled je bolje pripaziti kako i koliko dugo kuhate jaja. 

Kopirati
Drag cursor here to close