Pravi način pripreme..

Radite li i vi ovu grešku kod pripreme špinata i blitve?

Svi mi imamo određene navike kod pripreme jela, no neke od njih mogu donijeti više štete nego koristi.
Lifestyle / Hrana | 11. 03. 2024. u 12:18 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najčešćih grešaka kod pripreme špinata i blitve je potapanje u vodu kako bi ih oprali. Iako možda mislite da u ovom načinu pripreme nema ništa loše, on može uzrokovati gubitak vitamina i minerala.

Također, potapanje povrća u sudoper nikako nije dobar način jer on nije u potpunosti čist, koliko god vi mislili da jeste. Ostaci hrane koje ne vidite i bakterije u kutovima sudopera mogu prijeći na listove lisnatog povrća, te ga učiniti neupotrebljivim.

Pitate se što učiniti umjesto toga? Jednostavno ih isperite pod mlazom vode jer je ovo blaži način čišćenja, te se neće izgubiti hranjive tvari koje ovo lisnato povrće sadrži. 

Ako vas nismo uvjerili da promijenite neke od loših navika u kuhinji, čitajte dalje. Donosimo razloge zbog kojih bi trebali pripremati špinat i blitvu na malo drukčiji način. 

Očuvanje hranjivih tvari:  Kad potapate blitvu, špinat i ostalo lisnato povrće, hranjive tvari poput vitamina C, željeza i folata se mogu izgubiti. S druge strane, ispiranje pod mlazom vode je nježniji način čišćenja te je higijena na visokoj razini. 

Bolji okus i izgled: Povrće je već puno vode te potapljanjem možete loše utjecati na njegov izgled i okus. Ako ga predugo ostavite u posudi ili sudoperu, može se prekomjerno natopiti te nakon pripreme biti gnjecavo i bezukusno. Ako se odlučite za ispiranje s mlazom vode, uspjet ćete ga očistiti od nečistoća dok će ujedno zadržati svježinu i hranjive tvari. 

Brza priprema: Brza priprema jela je izuzetno bitna u svakoj kuhinji, a ovim ćete načinom znatno uštedjeti vrijeme. Osim što je ovaj način učinkovit i brz,  bit ćete sigurni da je sve čisto i spremno za pripremu i kušanje. 

Nadamo se da ćete se kod iduće pripreme špinata i blitve držati naših savjeta, te zaboraviti na neke loše navike. Omiljeno jelo ćete ovaj put pripremiti puno brže, te ćete zadržati njegovu svježinu i okus. Nama ne preostaje ništa drugo nego da vam poželimo dobar tek i uživanje u slasnim i zdravim obrocima. 

Kopirati
Drag cursor here to close