Savršeno

Prokulice i mesne okruglice zbilja su odličan spoj

Fino zimsko jelo čije su glavne zvijezde prokulice i mesne okruglice gotovo je za samo 25 minuta! Odlično će te zasititi,a osim toga je i bogato hranjivim, zdravim sastojcima
Lifestyle / Hrana | 04. 02. 2024. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Prokulice i mesne okruglice zbilje su odličan spoj

Ova kombinacija prokulica i mesnih okruglica, nama je tako neodoljiva. Posebno se to odnosi na prokulice koje su, osim što su dostupne zimi s obiljem svojih hranjivih tvari, nego se izvrsno slažu sa svime.

Mnogi ih ne vole, a uglavnom je to iz razloga jer su ih kušali smo raskuhane, bez ikakvog okusa, a tako su ukusne kad ih se pravilno pripremi i začini... Prokulice se mogu kuhati, dinstati, zapeći, grilati, poslužiti s vrhnjem, a od njih se rade fantastični namazi, brzi zalogaji pa čak i zdravi napitci. Prokulice obožavaju češnjak i pancetu.

Osim toga, veseli nas od njih raditi i guste juhe, ali i nadjeve u pitama, a zanimljivo je i da ih Dalmatinci rado jedu uz ribu. Mogućnosti su fantastične, pa prokulice svakako zaslužuju da budu zvijezde zimskih jela!

Ono što je bitno pri kuhanju jest da povrće ne prekuhaš, a kada ga podgrijavaš neka to bude kratko. Naš je prijedlog da što češće jedeš sirovo povrće, ali i ovakva variva koja se savršeno sljubljuju s mesom i aromatičnim začinima.

Sastojci:

600 g prokulica

2 luka

1 češanj češnjaka

1 limenka kukuruza (oko 300 g)

1 limenka bijelog graha (oko 400 g)

400 g mrkve

2 žlice ulja

500 g miješanog mljevenog mesa

 sol i papar

300 ml povrtnog temeljca

1 grančica majčine dušice

1 manja limenka rajčica (oko 400 g) 

Postupak:

Prokulice operi, očisti, ukloni im vanjske listove, zareži ih s donje strane i kuhaj 15-ak minuta u slanoj vodi. Luk i češnjak oljušti. Luk nareži na ploške, a češnjak nasjeckaj. Kukuruz i grah stavi u cjedilo da se dobro ocijede.

Mrkvu očisti, oguli i nareži na ploške. U loncu zagrij žlicu ulja te propirjaj luk i češnjak. Potom to dodaj mljevenom mesu. Posoli, popapri, oblikuj okruglice te ih poprži na preostalom ulju sa svih strana.

Dodaj temeljac, majčinu dušicu, mrkvu i usitnjene rajčice sa sokom pa kuhaj na umjerenoj vatri 10-ak minuta. Prokulice dobro ocijedi. Zatim ih, zajedno s kukuruzom i grahom, stavi u lonac i promiješaj.

Sve sastojke kuhaj još otprilike 5 minuta. Još jednom dobro začini i po želji ukrasi začinskim biljem Odličan dodatak ovom jelu je baguette s češnjakom.

Kopirati
Drag cursor here to close