Za sve prigode

Recept za bogatu tortu od čokolade

Kod ove torte oduševit će vas bogatstvo okusa i tri različite teksture koje se tako savršeno prožimaju u svakom zalogaju.
Lifestyle / Hrana | 24. 01. 2024. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste od onih koji ne priznaju tortu bez najmanje tri sloja, ovo je recept za vas. I ako ste od onih koji ne priznaju kolače bez čokolade - i za vas. A i za ljubitelje kikirikija. Alergičari, žao nam je... doći ćete i vi na red.

Priprema torte od čokolade i kikiriki-maslaca zvuči kompliciranije nego što doista jest, pa nemojte da vas dugi postupak u nastavku obeshrabri. Kod ove torte oduševit će vas bogatstvo okusa i tri različite teksture koje se tako savršeno prožimaju u svakom zalogaju, prenosi Punkufer.

Ova će torta savršeno pasati u svim prigodama, a ako ste dovoljno hrabri, ukrasite je slanim kikirikijem koji će još bolje naglasiti okus čokolade. Znate kako veliki slastičari kažu: temelj svakog dobrog deserta je - sol. Probajte i uživajte! ;)

Sastojci za tortu od čokolade i kikiriki-maslaca:

Za biskvit:

2 šalice plus 2 žlice šećera
1 3/4 šalice brašna
3/4 šalice plus 2 žlice kakaa u prahu
1 1/2 čajne žličice praška za pecivo
1 1/2 čajne žličice sode bikarbone
1 1/2 čajne žličice soli
2 velika jaja
1 šalica mlijeka
1/2 šalice biljnog ulja
1 žlica ekstrakta vanilije
3/4 šalice plus 2 žlice kipuće vode

Za hrskavi sloj:

1/3 šalice nasjeckanih badema
1/2 šalice šećera u prahu
2 veća bjelanjka
1 žlica šećera
1/2 šalice slanog prženog kikirikija, grubo nasjeckanog
1 šalica maslaca od kikirikija
2 žlice neslanog maslaca, omekšalog
85 g mliječne čokolade, nasjeckane na komadiće
1 šalica ekspandirane riže

Za kremu:

570 g mliječne čokolade, nasjeckane
1 3/4 šalice plus 2 žlice slatkog vrhnja, zagrijanog

Za ukrašavanje:

slani kikiriki, po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite kalup za pečenje dimenzija 23 x 33 centimetra i pospite ga brašnom.

U velikoj zdjeli pjenasto izmiksajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi umutite jaja, mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije. Dodajte mokre sastojke u zdjelu sa suhima pa dodajte i kipiću vodu. Izlijte tijesto u pripremljenu posudu za pečenje i pecite oko 50 minuta. Provjerite drvenom čačkalicom je li biskvit pečen: zabodite je u sredinu i ako iziđe čista – biskvit je gotov. Izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi.

Preokrenite tortu na radnu površinu. Pažljivo je prerežite napola da dobijete dva tanja biskvita.

Smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva.

Položite komad papira za pečenje u lim. U blenderu izmiksajte bademe sa šećerom u prahu da dobijete brašnastu smjesu. U zdjeli električnom miješalicom tucite bjelanjke srednjom brzinom dok ne dobijete mekani snijeg. Dodajte šećer i tucite dok snijeg ne postane čvrst. Silikonskom špatulom umiješajte brašno od badema i šećera u snijeg. Izlijte snijeg u lim za pečenje i lijepo ga raširite od ruba do ruba. Po vrhu posipajte nasjeckani kikiriki. Pecite oko 20 minuta, dok bjelanjak lagano ne porumeni i ne očvrsne. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Zakuhajte vodu i na lonac u koji se kuha stavite zdjelu s kikiriki-maslacem, maslacem i mliječnom čokoladom da se otope. Neprestano miješajte dok ne dobijete ravnomjernu i glatku smjesu. Maknite s vatre i umiješajte ekspandiranu rižu. Rasporedite smjesu po pečenim bjelanjcima i stavite u zamrzivač da se potpuno ohladi.

Ponovno zakuhajte vodu i na lonac u kojem se kuha stavite zdjelu u kojoj ćete otopiti čokoladu za kremu. U otopljenu čokoladu ulijte slatko vrhnje. Dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.

Stavite u hladnjak na sat vremena da se zgusne.

Stavite donji sloj biskvita prerezanom stranom prema gore na veliku dasku i premažite ga trećinom kreme. Na biskvit izvrnite sloj od bjelanjka pa skinite papir za pečenje. Premažite polovicom preostale kreme. Poklopite drugim biskvitom i stavite tortu u hladnjak da se stegne, najmanje sat vremena. Ohlađenu tortu premažite preostalom kremom i ponovno vratite u hladnjak. Po želji ukrasite slanim kikirikijem.

Kopirati
Drag cursor here to close