Užitak bez posljedica

Želite li palačinke koje ne debljaju

Tajna ove slane pogače, koju neki zovu i palačinkom, je u tome što se radi od slanutkobvog brašna.
Lifestyle / Hrana | 02. 02. 2024. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jede vam se nešto dobro, ali mislite da ne biste smjeli.... Poznato? Ako je poznato, suosjećamo i nudimo rješenje. Riječ je o talijanskom specijalitetu koji je fin, a ne deblja.

Tajna ove slane pogače, koju neki zovu i palačinkom, je u tome što se radi od slanutkobvog brašna. Kako je slanutak bogat proteinima, bez brige ga možemo kombibirati s mastima, za razliku od pšenice, riže i krumpira koji, kao što je poznato, debljaju ako se jedu s masnoćama poput ulja, maslaca, mesnih delikatesa, sira i različitih namaza.

No vratimo se mi našoj pogači. Ili slanoj palačinki, ako vam je tako draže. Nazivaju je farinata, a poznata je još i kao socca ili cecina, specijalitet je ligurijske kuhinje i vjeruje se da je nastala sasvim slučajno, kad je u neki brod koji je prevozio brašno od slanutka prodrla voda. Kako promočeno brašno ne bi propalo, netko ga je začinio i ispekao u velikoj tavi i tako je, kažu, nastalo ovo jelo.

Sastojci:

150 grama brašna od slanutka

330 ml vode

45 ml maslinovog ulja

2 žlice nasjeckanog ružmarina

sol papar

Priprema:

Pomiješajte brašno, vodu i ulje pa poklopite i ostavite da odstoji najmanje 1 sat.

Kada ste spremni za kuhanje, dodajte sol, papar i ružmarin, pa prebacite u dobro zagrijanu veliku tavu. Trebali biste dobiti sloj debeo oko pola centimetra.

Pecite dok ne dobije lijepu boju s obje strane.

Ako želite, možete zagrijati grill pa pogaču, nakon što je ispečena s jedne strane, prebaciti iz tave na vrelu rešetku kako bi se lijepo zapekla i postala hrskava.

Kopirati
Drag cursor here to close