S mlincima

Imate ostatke puretine? Napravite ovaj ukusni složenac

Složenac je odlično rješenje za višak kuhane ili pečene puretine, kao i piletine.
Lifestyle / Hrana | 26. 12. 2023. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Složenac od mlinaca spas je za višak pečenja ili mesa iz juhe, a prema ukusu se mogu dodati i gljive ili više vrsta sireva...

Mlince u ulozi lazanja ne treba prethodno kuhati, pa čak ni preliti vrućom vodom jer će omekšati u umaku tijekom pečenja. Zato tijekom slaganja lazanja u vatrostalnu posudu treba pripaziti da ih dobro obložite umakom od mlijeka i brašna.

Ovakav složenac odlično je rješenje za višak kuhane ili pečene puretine, kao i piletine. Poslužiti može i kuhano i pečeno meso, a odlučite li se na kuhanje dodajte i koju mrkvu te luk kako biste dobili i juhu, prenosi Punkufer.

Sastojci za zagorske lazanje:

500 g zagorskih mlinaca
500 g puretine
vezica kopra
200 ml vrhnja
sol, papar
glavica luka
1 mrkva
150 g parmezana
žlica otopljenog maslaca

Umak:

30 g maslaca
3 žlice brašna
6 dl mlijeka
60 g parmezana
muškatni oraščić

Priprema:

Popržite luk pa dodajte naribanu mrkvu, narezano meso i kratko pirjajte. Dodajte vrhnje za kuhanje i ostavite neka se pirja dok se ne zgusne. Dodajte narezani kopar.

Zagrijte maslac i dodajte brašno i pirjajte dok brašno ne potamni. Maknite s vatre i ulijte mlijeko pa uz miješanje zakuhajte, a onda na laganoj vatri kuhajte dok umak ne postane kremast. Umiješajte naribani parmezan i začinite.

Vatrostalnu posudu namastite svinjskom masti pa rasporedite tanki sloj umaka, zatim položite red mlinaca, a na njih umak, piletinu i dio parmezana. Ponavljajte dok vam ne postane sastojaka tako da završite piletinom, umakom i parmezanom.

Sve nakapajte otopljenim maslacem pa pecite na 200°C oko 40 min.

Kopirati
Drag cursor here to close