Povećanje troškova proizvodnje

Hrvatski maslinari najavili: Cijene ulja više za 50 posto

Dok neki u njemu samo uživaju, oni koji ga proizvode sve teže plivaju u rastućim troškovima. Već iduća berba skuplja je i do dvjesto posto.
Lifestyle / Hrana | 10. 04. 2022. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I maslinari su suočeni s velikim povećanjem troškova u proizvodnji, pa će se više cijene osjetiti na berbi u listopadu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zlatna kap ekstradjevičanskog maslinovog ulja najcjenjenija je i najskuplja. Gurmani znaju i zašto.

"Za gotovo sve začinjavanje i kuhanje i pripremu, mariniranje i slično koristimo maslinovo ulje tako da je to jedan od najvažnijih prehrambenih proizvoda u Dalmaciji i općenito na Mediteranu", rekao je za RTL Splićanin Roko Botteri.

Dok neki u njemu samo uživaju, oni koji ga proizvode sve teže plivaju u rastućim troškovima. Već iduća berba skuplja je i do dvjesto posto.

"Gnojivo, s nekih 200 kuna po vreći došlo je na 500 kuna, urea isto tako, s 80 kuna na 300 kuna. Također i s tim da ih i nema. Počele su već nestašice mineralnih gnojiva", rekao je maslinar Ivan Pensa.

Očekivano, rast će i cijena maslinovog ulja i do 50 posto. Najbolje ekstra djevičansko sad košta između 100 i 150 kuna po litri.

"Enormno, ja ne znam kako će to biti dalje, što će se događati. Hoće li ljudi uopće moć obrađivati i raditi jer ovo je nemoguće, ovo je strava i užas", rekla je prodavačica na tržnici, Ivanka Barada.

"Ja hvala Bogu živim na Lastovu i imam svoje ulje. Do sada smo prodavali, bar tako smo cijenili prema eurima, 10 eura, sigurno će sada biti preko 100 kuna", kaže Marija s Lastova.

Svaki segment proizvodnje je u ovoj godini skuplji i to će se odraziti na cijenu ulja.

"Možemo očekivati da će se reflektirati tek na sljedećoj berbi, s obzirom na to da ovi svi troškovi koji sada rastu oni su sad na neki način nama ulaganje u ovaj budući rod u ovu berbu", rekao je Pensa.

"Cijena i staklene ambalaže i sami uzgoj znači, sama agrotehnika koja se primjenjuje u masliniku sve je to išlo gore. Cijene su se digle tako ćemo se morati pomiriti s tim da ćemo skupo kupovati maslinovo ulje", kazala je za RTL Mirela Žanetić s Instituta za jadranske kulture Split.

Pomirili smo se sa svim i svačim, pa ćemo valjda i s litrom ekstradjevičanskog, čija će vrijednost u ovoj godini inflacije dosegnuti rekordne razine.

Kopirati
Drag cursor here to close