Tepčići kod Čitluka

Četvrti sajam ćuptera okupio veliki broj izlagača i posjetitelja

''Prije četiri godine započeli smo ovaj sajam sa sloganom 'Tradicija na stolu – u ustima slast' želeći sačuvati od zaborava i izumiranja ovu, još uvijek živu, tradiciju našega naroda u Hercegovini, a posebno Brotnju'', poručili su organizatori.
Lifestyle / Hrana | 08. 11. 2022. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo ''Ante'' Ploče-Tepčići organiziralo je četvrti po redu Sajam ćuptera koji je održan na Tepčićima.

Ovogodišnji sajam je, osim izložbenog i prodajnog karaktera, bio i ocjenjivački, jer je stručni žiri ocjenjivao pristigle ćuptere i proglasio najbolje, po čemu je ovogodišnji sajam bio poseban.

Sajam započeo je susretom s izlagačima, razgledanjem izloženih ćuptera u kupovinom proizvoda, nakon čega je uslijedila sv. Misa u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog.

U 19 sati uslijedilo je sati službeno otvorenje sajma, proglašenje pobjednika, kulturno-zabavni program s posebnim gostima te večera uz tradicionalna jela i pića.

Foto: Bljesak.info / Četvrti sajam ćuptera okupio veliki broj izlagača i posjetitelja

''Iz godine u godinu sve je veća posjećenost i ovo je iznenađenje i za nas. Ali ima prostora i može sve biti, i hrane i pića. Ove godine smo prvi put imali i ocjenjivanje ćuptera i bila je velika zainteresiranost. Imamo i prve tri nagrade. Bilo je finih ćuptera stvarno'', rekao je Mario Doko, predsjednik HKUD ''Sv. Ante''.

''Prije četiri godine započeli smo ovaj sajam sa sloganom 'Tradicija na stolu – u ustima slast' želeći sačuvati od zaborava i izumiranja ovu, još uvijek živu, tradiciju našega naroda u Hercegovini, a posebno Brotnju.

Ćupter je kroz vremena bio glavna slastica na stolovima naših obitelji, pripreman stručno, s puno ljubavi i brige prema ljubiteljima slastice, posebno za djecu. Ćupter su, osim djece, s jednakom radošću uzimali i mladi i odrasli, jednako muški kao i ženske'', rekli su za Bljesak.info organizatori.

Doko je kazao da bake najbolje znaju kako se pravi ćupter i zbog toga su htjeli da ne padne u zaborav.

Foto: Bljesak.info / Četvrti sajam ćuptera okupio veliki broj izlagača i posjetitelja

''Svi su različiti i u tome je tajna. To vam je kao kruh, sastav je isti ali opet nije isto. Pravi tradicionalni naš hercegovački ćupter je s malo brašna i ništa drugo'', dodao je.

Doko napominje i da je ćupter već izvan granica BiH.

''Imamo prvu godinu izlagača iz Hrvatske i drago nam je što je tu da razmijenimo iskustva, a najbviše što su oni već zaštitili svoj ćupter. I mi tome stremimo i daa bude kulturna baština'', zaključio je za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close