Mostar

Prodaja energetskog pića "Prime": Školarci oduševljeni, nadležni neinformirani

"Čim smo stigli na benzinsku pumpu, jer smo saznali da se tu u Mostaru prodaje, čovjek za pultom me pitao – jeste li došli po Prime?", kazala je Mia.
Lifestyle / Hrana | 14. 11. 2023. u 17:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je Slovenija zabranila prodaju kofeinske verzije energetskog pića "Prime", a Hrvatska to planira učiniti, u Agenciji za sigurnost hrane BiH ističu da nisu obaviješteni da je na bh. tržište distribuiran ovaj proizvod.

U Agenciji su kazali da su se obratili mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH sa zahtjevom da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti te dostave Agenciji povratne informacije u vezi s provjerom eventualnog prisustva proizvoda koji sadrže L-teanin na našem tržištu.

Popularan među mostarskim školarcima 

"Odredbama Zakona o hrani, neprikladnom za ljudsku konzumaciju smatra se hrana koja sadrži tvari ili sirovine koje nisu dovoljno evaluirane, provjerene i sigurne za ljudsku uporabu, odnosno, napitci s dodatkom L-teanina smatraju se neprikladnim za ljudsku konzumaciju", istaknuli su za Nezavisne iz Agencije.

Podsjetimo, kako je ranije pisao Bljesak.info na mostarsko tržište stigli su Prime sokovi. 

''Uopće nisam znala o kakvom soku se radi. Sin me 'cimao' cijeli dan da ga odemo kupiti, jer mi je rekao da su količine ograničene. Čim smo stigli na benzinsku pumpu, jer smo saznali da se tu u Mostaru prodaje, čovjek za pultom me pitao – jeste li došli po Prime? Bila sam iznenađena da svi već znaju već za to piće, ja sam bila totalno neinformirana", kazala je ranije za Bljesak.info Mia iz Mostara, majka osmogodišnjeg dječaka.

Dodala je kako je tek kasnije vidjela da je taj sok nezdrav i uopće nije namijenjen djeci.

''Navodno je popularno jer su vidjeli na društvenim mrežama, djeca ko djeca – misle da će biti popularni i 'bitni' ako piju nešto što se reklamira na Internetu'', dodala je.

Upozorenje nutricionistice

Činjenica da je popularnost ovih proizvoda, koji su gotovo nepoznati generacijama koje nisu upoznate sa trendovima na Internetu, iznenadila roditelje djece u BiH, potvrđuje i stav nutricionistice Nevene Pandža, koja smatra kako je uz djecu i upravu škola, roditelje važno educirati o ovim proizvodima.

''Važno je educirati roditelje, djecu i upravu škola o štetnosti na zdravlje djece i mladih izrazito popularnog napitka Prime te da se što prije uvedu određena pravila i mjere da se navedeni napitci ne prodaju maloljetnim osobama, naročito varijacija s dodanim kofeinom. Zbog online marketinga, šarenih boja, primamljivih okusa te ekskluzivnosti nabavljanja navedenog napitka po visokim cijenama, stvorila se dodatna žudnja te pojačana kupovina i konzumacija tog napitka među djecom i mladima'', pojasnila je za Bljesak.info Pandža.

Na naš upit o štetnosti soka Prime ističe kako konzumacija ovog pića može utjecati na pojačanu aritmiju, lupanje srca, probavne tegobe te otežan rad jetre i bubrega.

''Napitak Prime je kreiran na bazi filtirane vode i kokosove vode, navodi se da je bez šećera, jer sadrži umjetne zaslađivače (sukraloza i acesulfam K), dodane arome, vitamine, minerale. Hidratacijska varijanta sadrži dodane aminokiseline dok energetska verzija sadrži 200 mg kofeina po pakiranju. I na samoj stranici Prime napitka navodi se da se energetska verzija nikako ne preporučuje djeci ispod 18 godina, trudnicama, dojiljama i osobama osjetljivim na kofein, dok bih ja dodala da ne preporučujem niti ostale varijante tog pića'', navela je nuticionistica.

Regija zabranjuje 

Inače, inspektori slovenačke Uprave za sigurnost hrane zabranili su kofeinsku verziju energetskog napitka Prime jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU.

Verzija hidratacijskog napitka ostaje na policama slovenskih trgovina, piše 24ur.com.

Kako pišu, inspekcija je na osnovu prijave izašla na teren te otkrila da postoje dvije vrste napitka. Kontrolom sastojaka utvrđeno je da energetski napitak Prime sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU.

O zabrani razmišlja i Hrvatska, a hoće li do toga doći ubrzo će se saznati, a Vili Beroš, ministar zdravstva u Vladi Hrvatske, za "24Sata" istaknuo je da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, dok će u 18:00 sati biti sastanak kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih pića.

Popularno piće "Prime" zabranjeno je i na tržištu Crne Gore još krajem rujna, a kako je tada istaknuo direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković, tako će biti sve dok se ne uradi ispitivanje tog napitka.

Kopirati
Drag cursor here to close