Posebni uvjeti za voće

7 trikova za sprečavanje truljenja voća i povrća u hladnjaku

Luk voli suha mjesta gdje temperature variraju od 0 do 10 Celzijevih stupnjeva, a u takvim uvjetima može izdržati i do godine dana
Lifestyle / Hrana | 15. 06. 2018. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1. Jabuke
Da bi jabuke bile što dulje svježe, treba ih držati na optimalnoj temperaturi od 0 do -1 Celzijev stupanj. Samo par stupnjeva više i ovo će ukusno voće istruliti. Upravo zato najbolje ih je držati
u plastičnoj vrećici u hladnjaku. Ne zaboravite ih odvojite od povrća, jer etilni plin koji ispuštaju potaknut će proces zrenja.

Savjet plus: Prvo jedite velike plodove, jer oni trule brže.

2. Cikla
Ako je držite u hladnjaku, cikla može ostati svježa dva do četiri mjeseca. Ne zaboravite odstraniti listove prije nego što je stavite u suhu plastičnu vrećicu i pohranite u polici za povrće, piše Zadovoljna.hr.

3. Kupus
Najfiniji je kad je svjež, no glavicu kupusa možete držati u hladnjaku čak do dva mjeseca bez da istruli. Držite ga u plastičnoj vrećici u polici za povrće, a koristite za pripremu ukusnih salata.

4. Mrkve
Mrkve zadržavaju mnogo tekućine, pa je važno držati ih suhima u hladnjaku. Ako ste kupili mrkve u plastičnoj vrećici, ubacite u nju papirnati ručnik koji će pokupiti višak vlage i tako spriječiti prijevremeno truljenje. Ovako pohranjene mrkve izdržat će nekoliko tjedana ili čak par mjeseci.

5. Češnjak
Češnjak će dulje trajati ako ga pohranite na 15 do 18 Celzijevih stupnjeva, pa ga je dobro držati u kuhinjskom ormariću. Možete i cijeli vijenac staviti u papirnatu vrećicu te staviti u hladnjak, no imajte na umu da će svega nekoliko dana nakon vađenja s hladnih temperatura češnjak početi klicati i postati neupotrebljiv. Stoga ga izvadite iz hladnjaka samo onda kada ga trebate za pripremu jela.

6. Luk
Luk voli suha mjesta gdje temperature variraju od 0 do 10 Celzijevih stupnjeva, a u takvim uvjetima može izdržati i do godine dana. Ako ih držite u mrežastim vrećama u tamnoj smočnici, luk neće truliti barem mjesec dana.

7. Krumpir
Idealna temperatura za pohranjivanje krumpira iznosi 4-5 Celzijeva stupnja. Upravo zato najbolje ih je držati u podrumu, na tamnom mjestu gdje će izdržati dva do četiri mjeseca. Čuvajte ih podalje od luka i jabuka jer obje namirnice ispuštaju plinove koje potiču truljenje.

Kopirati
Drag cursor here to close