Da, moguće je...

7 top namirnica koje potiču izgaranje kalorija dok spavate

Hrana koju jedemo je od iznimne važnosti za naše zdravlje, posebno ona koju konzumiramo prije spavanja. Pitate se zašto?
Lifestyle / Hrana | 30. 06. 2023. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, odabir pravih namirnica može potaknuti noćno izgaranje kalorija te Vam pomoći da održavate zdravu tjelesnu masu. U nastavku Vam donosimo 7 najboljih namirnica koje će Vam biti najbolji saveznici na ovom putovanju zvanom zdravi život!

1. Zrnati sir 

Zrnati sir spada u namirnice s malim udjelom kalorija te je zbog toga jedna od boljih opcija za večeru. Lagan je za probavu i pomaže nam da održimo zdravu tjelesnu masu te budemo u dobroj formi. Znanstveno je dokazano da je zrnati sir bogat proteinima koje su bitni za obnovu i izgradnju mišića. Osim toga, dugo će Vas držati sitim tako da nećete ni pomisliti na noćne grickalice. Još jedna pozitivna stvar ovog sira je da je bogat kalcijem a siromašan šećerima što ga čini idealnim izborom za večeru! 

2. Grčki jogurt

Grčki jogurt ima duplo više proteina nego obični jogurt što je odlično jer će Vas tako duže držati sitima. Osim toga, sadrži probiotike koji pozitivno utječu na našu probavu te nam omogućuje miran i nesmetan san. Kao i zrnati sir, dobar je izvor kalcija koji nam je potreban za zdravlje kostiju i zuba. Ako ga ne volite jesti samog, uvijek ga možete pomješati s raznim orašastim plodovima i sjemenkama te ga učiniti izvrsnim izborom za večeru.  

3. Avokado 

Ovo voće je bogato zdravim mastima koje mogu pomoći u smanjenju apetita, posebno u večernjim satima. Osim što je velik izvor vlakana koja spriječavaju prejedanje, pun je vitamina i minerala neophodnih za tjelesne funkcije. Neka istraživanja pokazuju da konzumacija avokada može pomoći u izgaranju kalorija dok spavate i gubitku težine.

Osim toga, ova namirnica se lako može koristiti u raznim salatama, sendvičima ili žitaricama.  

4. Banana

Banane su dobar izvor vlakana koje će Vas dugo držati sitima te se nećete buditi gladni niti posezati za nezdravim grickalicama. Osim toga, sastoji se od vitamina i minerala, posebno kalija koji može pomoći kod opuštanja mišića. Banana sadrži malu količinu aminokiseline triptofana, koja se u tijelu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji može pomoći u poboljšanju kvalitete sna.Idealan je obrok za ljude s osjetljivim želucem jer se lako probavlja.  

5. Orasi 

Orasi su jedan od najboljih izbora za večeru zbog velikog udjela masnih kiselina koje nas opskrbljuju energijom. Kao i prethodne namirnice, bogati su raznim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni za pravilnu funkciju organizma. Samo šaka oraha navečer će Vas zasititi i nećete posezati za hranom do jutarnjih sati. Osim što su jako zdravi i zasitni, pozitivno utječu na reguliranje tjelesne mase.  

6. Pileća prsa

Pileća prsa su omiljena hrana svih sportaša koji se hrane zdravo i žele držati tjelesnu kilažu pod kontrolom. Imaju visok udio proteina i mali udio masti te nas dugo drže sitima što ih čini odličnim izborom za večeru. Pileća prsa mogu se mogu pripremiti na različite načine te se kombinirati s mnoštvom različitih namirnica tako da možete imati jedan raznolik i zasitan obrok bez mnogo kalorija.  

7. Žitarice

Ako ste mislili da cjelovite žitarice trebate konzumirati samo za doručak, varate se. Možete ih jesti i za večeru zbog činjenice da su bogate svim potrebnim vitaminima, mineralima i vlaknima.  Zob, kvinoja, smeđa riža i heljda su odličan izbor za lagani večernji obrok koji će Vas dugo držati sitima. Osim što su jako zdrave, potiču izgaranje kalorija dok spavate te ćete biti fit i ujedno ostati siti.  

Zaključak 

Na kraju, odabir prave večere može imati značajan utjecaj na vaš metabolizam i  sposobnost tijela da izgara kalorije čak i dok spavate. Važno je naglasiti da nema čarobne hrane koja sama po sebi potiče gubitak težine. Umjesto toga, održavanje zdrave težine zahtijeva uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i zdrave životne navike.

Uz to, svi smo različiti, pa ono što funkcionira za jednu osobu možda neće funkcionirati za drugu. Savjet koji Vam mi možemo dati je da jedete pametno, budete aktivni i spavate dovoljno - ovo su ključni elementi za zdrav i sretan život!

Kopirati
Drag cursor here to close