Zanimljivo

Znate li zašto Kim Jong-un leti u zastarjelom ruskom zrakoplovu?

Il Kim Jong-un možda nema alternative, ili je to možda jedini zrakoplov kojem može vjerovati.
Lifestyle / Flash | 15. 11. 2020. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok cijeli svijet odbacuje zastarjeli sovjetski zrakoplov Il-62, čelnik Sjeverne Koreje i dalje ga koristi kao svoj predsjednički zrakoplov. O razlozima takvog ponašanja ne zna se mnogo; Kim Jong-un možda nema alternative, ili je to možda jedini zrakoplov kojem može vjerovati.

Il-62 je bio prvi sovjetski dugolinijski putnički zrakoplov dizajniran za međukontinentalne letove. Kada se prvi put vinuo u nebo 1963. godine, bio je to najveći putnički zrakoplov na svijetu.

Foto:Sputnik / Il-62 je bio prvi sovjetski dugolinijski putnički zrakoplov

Za razliku od svog prethodnika, zrakoplova Tu-114 na turbopropelerski pogon, Il-62 nije bio projektiran na bazi vojne letjelice.

Tu-114 je od Il-62 bio bolji po nekim tehničkim karakteristikama, kao što su potrošnja goriva i dolet. Međutim, Il-62 je bio brži, pouzdaniji i puno udobniji, i to je odigralo nezanemarivu ulogu u međunarodnom zračnom prometu.

Foto: TASS / Danas je većina operatera restala koristiti ovaj zrakoplov

Putujući između kontinenata, Il-62 je imao za cilj prikazati Sovjetski Savez u dobrom svjetlu u inozemstvu.

Foto: Sputnik / l-62 je imao za cilj prikazati Sovjetski Savez u dobrom svjetlu u inozemstvu

Il-62 je stekao popularnost daleko izvan granica Sovjetskog Saveza i njegovih saveznika. Air France, Japan Airlines i KLM Royal Dutch Airlines također su bili među operaterima ovog zrakoplova.

Foto: Getty Images / Il-62 je stekao popularnost daleko izvan granica Sovjetskog Saveza

Desetljećima je varijanta Il-62M služila kao predsjednički zrakoplov sovjetskih i ruskih čelnika, sve do 1995. godine, kada ga je zamijenio Il-96.

Foto: TASS / 1995. godine, kada ga je zamijenio Il-96

Danas je većina operatera Il-62 diljem svijeta prestala koristiti ovaj zrakoplov za komercijalni prijevoz putnika. Ministarstvo obrane Rusije i EMERCOM, međutim, još uvijek koriste ovaj zrakoplov.

Ipak, postoje iznimke. Primjerice, Sudan i dalje koristi Il-62 za prijevoz članova svoje vlade.Sjeverna Koreja je danas glavni operator zrakoplova Il-62. Osim tri zrakoplova koje koristi lokalna zrakoplovna kompanija Air Koryo, jedan Il-62 služi kao predsjednički zrakoplov čelnika zemlje Kima Jong-una.

Foto: TASS / EU je 2002. zabranila letove Il-62 iznad svog teritorija

Europska unija je 2002. zabranila letove Il-62 iznad svog teritorija, jer zrakoplov ne zadovoljava propise Europske unije u pogledu buke, prenosi russia beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close