#coldplunge

Znate li koliko je fenomen ledene kupke zaista fenomenalan?

S više od 500 milijuna pregleda na TikToku, trend #coldplunge prikazuje pojedince koji promoviraju kupanje u ledenoj vodi.
Lifestyle / Flash | 11. 05. 2023. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uranjanje u hladnu vodu jedan je od aspekata terapije, obično za neku vrstu zdravstvene dobrobiti no kako kaže Craig Van Dien, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije na Hackensack Meridian Health Institutu za rehabilitaciju JFK Johnson, postoji sve veći interes među općom populacijom, vjerojatno kao posljedica trendova .

Ograničen broj dokaza

Uranjanje u hladnu vodu može se izvesti na različitim mjestima, kao što su unutarnje ili vanjske kade, posebno dizajnirani spremnici ili bačve za potapanje, lokalne toplice, pa čak i hladne vodene površine. Iako uranjanje u hladnu vodu može pružiti dinamično iskustvo poniranja, dr. Van Dien napominje da postoji ograničen broj dokaza koji upućuju na to je li jedno mjesto korisnije od drugog. Neka istraživanja sugeriraju da je 10 do 15 stupnjeva Celzijusa optimalan temperaturni raspon za hladnoću usmjerenu na smanjenje bolova u mišićima, primjećuje dr. Van Dien. Međutim, ne postoje standardne temperature za hladna poniranja i temperature variraju ovisno o preferencijama korisnika, piše ordinacija.hr.

Za osobe koje prvi put uranjaju u hladnoću, stručnjaci preporučuju postupno prepuštanje, kako bi izgradili toleranciju na niske temperature. Početnici ne bi trebali težiti izlaganju hladnoći više od 10 do 15 minuta, kaže Troy Russell, regionalni medicinski direktor Primary360 u Teladoc Health-u. Kako se razvija tolerancija na temperaturu, duljina hladnog poniranja može se produljiti, iako dr. Van Dien napominje da se istraživanje obično fokusira na učestalost, a ne na trajanje hladnih poniranja kada se razmatraju njegove zdravstvene prednosti.

Potencijalne prednosti

Smanjenjem unutarnje tjelesne temperature, hladno poniranje može pružiti širok raspon dobrobiti. Možda je najvažnije izgradnja mentalne otpornosti i discipline: stalno izlaganje niskim temperaturama omogućuje umu da se osjeća ugodno u stanju nelagode, što će poboljšati njegovu sposobnost da se nosi s drugim vrstama stresa.

Učenje tijela kako se nositi s ekstremima, posebno unutar naših ledenih kupki, počinje učiti tijelo i um da imate kontrolu. Ne samo da postoji čisto zadovoljstvo u postizanju nečega teškog, nego što više uključujete ledene kupke u svoju rutinu otkrit ćete da postoje jednostavne praktične prakse koje vam vraćaju kontrolu i neizbježno vas uče kako se bolje nositi sa svakim stresom, kaže Jonathan Leary, osnivač Remedy Placea, poznatog kluba zdravlja i wellnessa.

Fizičke dobrobiti hladnog poniranja mogu biti brojne, kaže on, poput: smanjivanja intenziteta upale, navale endorfina, skoka dopamina, poboljšanja sna i raspoloženja, ubrzavanja oporavka od ozljeda, smanjenja oteklina. Hladno poniranje navodno pospješuje i limfnu drenažu, regulira hormone i ubrzava metabolizam. Smatra se da izlaganje hladnoći također ima pozitivne učinke na kožu jer hladna voda može suziti krvne žile i smanjiti upalu, što koži može dati privremeno blistaviji izgled.

Hladna voda također može imati pozitivan učinak na upravljanje stresom. Jedna nedavna studija bilježi povezanost zimskog kupanja u moru s nižim razinama stresa i višim ukupnim blagostanjem. Studija također sugerira da sudionici koji sudjeluju u zimskom kupanju u moru imaju pojačan osjećaj razumijevanja svog zdravlja u odnosu na one koji to ne čine. Kliničko ispitivanje plivanja u moru za liječenje depresije i anksioznosti dodatno naglašava potencijalne dobrobiti redovitog kupanja u otvorenoj vodi na mentalno blagostanje, posebno utjecaj koji plivanje u hladnoj vodi može imati za depresiju i anksioznost. Moguće je da hladno poniranje također može doprinijeti gubitku težine, povećanom libidu i poboljšanoj kontroli glikemije, napominje dr. Russell dodajući da su potrebna dodatna istraživanja. Međutim, dr. Van Dienu, pak tvrdi da ne postoje čvrsti dokazi o prednostima hladnog poniranja.

Potencijalni rizici

Rizici od hladnoće mogu uključivati hipotermiju, kardiovaskularne događaje ili disfunkciju i utapanje, kaže dr. Van Dien. Prema Nacionalnoj meteorološkoj službi dodatni rizici koje treba razmotriti su:

Šok od hladnoće: Iznenadno uranjanje u hladnu vodu može uzrokovati da tijelo uđe u stanje “šoka”, što može dovesti do nenamjernog dahtanja, ubrzanog disanja, skokova otkucaja srca i krvnog tlaka te oslabljene kognitivne funkcije, kao što je zamagljeno razmišljanje i donošenje odluka.

Tjelesna onesposobljenost: Drugi rizik je gubitak mišićne kontrole, što se može pogoršati što je netko dulje uronjen u hladnu vodu, i potencijalno može dovesti do utapanja. Simptomi uključuju osjećaj slabosti ili iscrpljenosti i nemogućnost kontrole prstiju, šaka, ruku ili nogu.

Hipotermija: Nakon jedne do tri minute uranjanja u ledenu vodu, tjelesna temperatura nastavlja padati, povećavajući rizik od hipotermije.

Razumijevanje vaših medicinskih komorbiditeta i rizika koji oni predstavljaju iznimno je važno prije uranjanja u hladnoću. U najmanju ruku, osobe sa srčanom ili plućnom bolešću trebale bi se kloniti uranjanja u hladnu vodu, s obzirom na golem teret koji se stavlja na te tjelesne sustave, kaže dr. Van Dien.

Poseban se oprez savjetuje starijim osobama te onima koji se bore s dijabetesom. Osim toga, stručnjaci preporučuju da nikada ne uranjate sami u hladnu kupku.

Plivanje u hladnoj vodi uvijek treba provoditi s drugima koji imaju pristup medicinskom osoblju, zaključuje dr. Russell.

No kao i kod svake druge wellness prakse, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste utvrdili je li hladno uranjanje sigurna opcija za vas.

Kopirati
Drag cursor here to close