Raj za bakterije

Znate li koliko često treba čistiti toster, aparat za kavu, mikrovalnu pećnicu?

Uz čiste ruke, tijekom pripreme hrane poželjno je izbjegavati lak na noktima i nošenje nakita.
Lifestyle / Flash | 17. 03. 2023. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedno od najvažnijih pravila svake kuhinje je čistoća ruku. Upravo su nečiste ruke jedan od glavnih krivaca za prenošenje bakterija, a procjenjuje se da čak 1500 bakterija "živi" na koži naših ruku, i to najviše ispod noktiju i između prstiju.

Hladnjak 

Iako su neke bakterije dobre za nas, vanjske klice koje svakodnevno nesvjesno prenosimo mogu potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme i infekcije, osobito kad je riječ o pripremi hrane. Uz čiste ruke, tijekom pripreme hrane poželjno je izbjegavati lak na noktima i nošenje nakita, prenosi 24.sata

Naime, prema jednoj studiji komad nakita nakon samo tjedan dana nošenja može zadržati do 428 puta više štetnih mikroba nego zahodska daska. Istraživači su otkrili da se svaki tjedan na nakitu pojavi 21.000 bakterijskih izraslina, a najveći krivac za to je prstenje. Isto tako, borbu protiv neželjenih bakterija tijekom pripreme hrane olakšat će vam redovito čišćenje kuhinjskih aparata i pomagala.

Kad govorimo o čišćenju kuhinje, područje na koje biste se trebali najviše fokusirati je vaš hladnjak. Ako ga ne čistite redovito, prljavi hladnjak može biti leglo plijesni i bakterija, poput salmonele i Escherichije coli, a jedna je studija čak otkrila da samo ladice za salatu sadrže prosječno 7850 raznih bakterija.

I zato, kako biste osigurali čistoću svojeg hladnjaka, poželjno je svaka tri mjeseca potpuno isprazniti hladnjak od hrane i očistiti ga otopinom žličice tekućeg sapuna za pranje posuđa u litri tople vode.

Upotrijebite čistu spužvu ili krpu od mikrovlakana za brisanje unutrašnjosti, a zatim obrišite površine čistom suhom krpom. I na kraju jedan bonus savjet. Kad vraćate hranu u hladnjak, dodajte novu, otvorenu kutiju sode bikarbone, koja pomaže upiti neželjene mirise.

Mikrovalna pećnica i aparat za kavu 

Omiljeno pomagalo u kuhinji su i mikrovalne pećnice, ali jeste li znali da one također mogu biti leglo bakterija? Svaki put kad zagrijete nešto u mikrovalnoj pećnici, postoji mogućnost da će se dio hrane proliti ili poprskati uređaj iznutra, a s vremenom te čestice hrane mogu početi trunuti i privlačiti bakterije. Dakle, svoju mikrovalnu pećnicu trebali biste čistiti jedanput tjedno.

Najjednostavniji način je brisanje unutrašnjosti mikrovalne bijelim octom ili limunovim sokom nakon svake uporabe.

Osim spomenutih uređaja, čak i mali kuhinjski aparati mogu sadržavati štetne bakterije koje mogu narušiti vaše zdravlje. Koristite li aparat za kavu, spremnik s vodom idealno je mjesto za bujanje plijesni. Najlakši način da održavate svoj aparat za kavu čistim je da spremnik s vodom napunite octom. Pustite nekoliko minuta da odstoji i zatim provucite ocat kroz aparat za kavu kao da kuhate kavu.

Ocat vam može poslužiti i za čišćenje brtve blendera. Jedno je istraživanje pokazalo da, ako se redovito ne čiste, brtve blendera mogu sadržavati tragove salmonele i plijesni. Kako biste to izbjegli, jednostavno namočite brtvu u vodu i ocat te ostavite nekoliko minute pa isperite sapunom i vodom.

Toster 

Sve ljubitelje toplih sendviča moramo razočarati informacijom da su tosteri isto tako jedno od omiljenih mjesta na kojima se okupljaju razne bakterije. Malu "ladicu" ispod klasičnog tostera, za koju mnogi uopće ne znaju da postoji, trebalo bi očistiti svakih nekoliko tjedana, ovisno o tome koliko često koristite toster.

U njoj ćete naći mnoštvo mrvica, koje privlače plijesan, bakterije ili parazite. Sve što vam je potrebno da očistite toster je stara četkica za zube koju ćete namočiti sapunom i vodom te proći sve dijelove tostera. Nakon toga toster dobro isperite i osušite, ali ne zaboravite prije čišćenja isključiti toster iz struje!

No osim kuhinjskih aparata, čak i mala pomagala u kuhinji mogu biti leglo bakterija. Ako svoje noževe odlažete mokre u stalak, stvarate vlažno okruženje za rast bakterija. Utore stalka možete oprati sapunom i vrućom vodom i zatim ostavite da se dobro posuši. Ako koristite drveni stalak za noževe, premažite drvo uljem kako biste spriječili pucanje. Također možete razmisliti o zamjeni drvenog stalka plastičnim, koji je mnogo zahvalniji za održavanje.

Boca za vodu 

Jedna od najprljavijih stvari svake kuhinje je višekratna boca za vodu. Budući da se puni samo vodom, možda ste mislili da ju je dovoljno samo isprati, a istina je upravo suprotna. Naime, najviše štetnih bakterija upravo se može pronaći u višekratnim bocama za vodu.

Njihovo ispiranje vodom ili povremeno ribanje jednostavno ne pomaže, a bakterije koje se talože mogu narušiti vaše zdravlje i uzrokovati simptome poput mučnine, povraćanja i proljeva. Zato je naš savjet da često mijenjate višekratne boce s vodom.

Na kraju je sigurno da su kućanski uređaji neophodan dio naše svakodnevice, čine nam život lakšim i ugodnijim. Kako bi vaši aparati trajali dulje, primjenjujte ove jednostavne načine čišćenja, a ako su vaši kuhinjski uređaji dotrajali, savjetujemo vam da ih iz sigurnosnih razloga zamijenite novima.

Kopirati
Drag cursor here to close