U čemu je fora?

Znate li koja je zemlja već 7 godina najsretnija na svijetu?

Ključ zadovoljstva su blizina prirode i dobra ravnoteža između posla i privatnog života.
Lifestyle / Flash | 20. 03. 2024. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finska je i ove godine osvojila prestižno prvo mjesto na listi najzadovoljnijih zemalja svijeta, što je već sedmu godinu zaredom, prema najnovijem izvješću Mreže za održivi razvoj pod pokroviteljstvom UN-a objavljenom danas.

Ova nordijska zemlja bilježi prosječnu ocjenu sreće od 7,7, slijede je Danska, Island i Švedska. S druge strane, Afganistan se nalazi na dnu liste s ocjenom 1,7, što je posebno izraženo nakon povratka talibana na vlast 2020. godine.

SAD nije među 10

Zanimljivo je napomenuti da se Sjedinjene Države i Njemačka prvi put u proteklih deset godina nisu našle među prvih dvadeset najsretnijih zemalja, već su pale na 23. i 24. mjesto, dok se Francuska nalazi na 27. mjestu.

U prvih dvadeset zemalja nalaze se Kostarika i Kuvajt, na 12. i 13. mjestu, dok među njima nema nijedne zemlje s najvećim brojem stanovnika na svijetu.

Osim Nizozemske i Australije, koje imaju više od 15 milijuna stanovnika, samo Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju više od 30 milijuna stanovnika, prema izvješću.

Najveći pad indeksa sreće od 2006. do 2010. godine zabilježen je u Afganistanu, Libanonu i Jordanu, dok su Srbija, Bugarska i Latvija pokazale najveći porast.

Indeks sreće od 2012.

Godišnje izvješće o indeksu sreće u svijetu pokrenuto je 2012. godine kako bi podržalo ciljeve održivog razvoja UN-a, a temelji se na istraživanjima Gallupa i podacima Mreže za održivi razvoj UN-a. Ovo izvješće uzima u obzir ocjene sreće stanovnika 143 zemlje i regije na ljestvici od nula do 10, kao i šest ključnih čimbenika poput socijalne podrške, osobnih prihoda, zdravlja, slobode, velikodušnosti i odsutnosti korupcije.

Različiti faktori poput očekivanog životnog vijeka, društvenih veza, osobne slobode i korupcije također utječu na percepciju pojedinaca o sreći.

Prema istraživačici Jennifer De Paoli s Sveučilišta u Helsinkiju, ključ zadovoljstva Finaca leži u blizini prirode i dobroj ravnoteži između posla i privatnog života. Također ističe važnost povjerenja u institucije, nisku razinu korupcije te pristup zdravstvu i obrazovanju.

Godišnje izvješće također primjećuje veći osjećaj sreće među mlađim generacijama u većini regija i zemalja, dok je indeks sreće među osobama mlađim od 30 godina u Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu opao od 2006. do 2010. godine, dok je istovremeno porastao u svim dobnim skupinama u zemljama istočne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close