Sigurnost

VIDEO | Bunker u koji se može skriti čitav Helsinki i nastaviti 'normalan' život

Finci su pazili na baš sve detalje.
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2022. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se priča o finskoj želji ulaska u NATO i ruskom odgovoru na primicanje tog saveza njezinoj granici, mediji pišu da su Finci spremni na sve.

Naime, ispod glavnog grada Helsinkija nalazi čak 5.500 podzemnih bunkera i skloništa povezanih nizom tunela dugim 330 kilometara. U njima ima mjesta za svakog od 660.000 stanovnika Helsinkija, plus još oko 100.000 ljudi, procjenjuju vlasti, prenose novine 24 sata.

U cijeloj Finskoj nalaze se sigurni bunkeri i podzemna skloništa - ukupno ih ima više od 54.000 (većina je privatna), piše Telegraph. Predviđeni su za 4,5 miliona ljudi, ali bez problema bi mogli primiti i cijelu populaciju Finske (oko 5,6 miliona).

U glavnim gradskim bunkerima se u svakom trenutku nalazi dovoljno hrane i vode za 14 dana, puno njih je tunelima povezano s trgovinama, lanac opskrbe je osiguran i prema procjenama državnih službi u njima se bez problema može lagodno živjeti mjesecima.

Video: Why is Finland building an underground city? | ABC News

Trenutno, kako je situacija u zemlji sigurna, puno tih podzemnih skloništa se koristi kao muzeji, trgovine, restorani, kafići, imaju i nekoliko podzemnih bazena, crkvi...

Uglavnom, vlasti dopuštaju da se određeni dio bunkera prenamjeni za poslovne prostore, ali jedino ako se u roku od 72 sata sve može vratiti u prvotno stanje s krevetima i ostalim sadržajem za one koji budu potencijalno tražili skrovište.

Finci su pazili na baš sve detalje.

Znaju i koliko bi puta prosječna osoba otišla na wc, koliko bi pri tome fekalija i urina ostavila iza sebe dnevno, koliko mirisa treba za to ubiti, kako iskoristiti taj 'materijal', kako ga se riješiti ako je "višak", objasnio je u razgovoru za Mirror Kimmo Kohvakka, šef civilne službe Helsinkija.

Ulazi u bunkere nalaze se, piše ovaj britanski medij, po cijelom gradu. Često se kriju iza oronulih vrata prekrivenih grafitima, Ali ispod se nalazi sustav tunela i bunkera, zaštićen posebnim vratima koja mogu izdržati i napad nuklearnim oružjem, priča Varautumisen Opettaja, koji je provodio novinare kroz podzemni sustav.

Video: Check out Finland's civil defense shelters, designed to protect citizens from attacks

''Kad se krenete spuštati, prolazite kroz niz vrata. Ova zadnja, osim od nuklearnog napada, štite i od svih plinova i hemijskog oružja. Na površini mogu padati bombe, ali djeca se tu mogu sasvim bezbrižno igrati'', priča Opettaja.

''Poruka ovih bunkera je da će Finska preživjeti. Spremni smo na sve'', poručio je.

Prema finskim zakonima, svaka građevina veća od 1.000 četvornih metara mora imati bunker, pa i ne čudi ova brojka od 50+ tisuća.

''Iz rata u Ukrajini smo naučili kako često stradaju civili i stambena naselja. Zato moramo imati ovaj sistem kako bi u kratkom roku mogli skloniti sve s površine i odvesti ih na sigurno. Javnost razumije zašto postoje ova skrovišta. Kolika je cijena gradnje i održavanja ovih tunela, a na njih su potrošene stotine milijuna eura, Fince nije briga. Znaju da to košta, ali i znaju da su sigurni. To im je prioritet'', završava Kohvaka, pišu 24sata.

Kopirati
Drag cursor here to close