Drvo smrti

Znate ispod kojeg drveta se ne smijete sakriti kad pada kiša

Iako bi se lako moglo posjeći, drvo smrti ima značajnu ulogu u lokalnim ekosustavima, pružajući zaštitu od vjetra i obalne erozije.
Lifestyle / Flash | 19. 03. 2024. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvo smrti ili otrovna guava neki su od naziva drveta koje je u Guinnnessovoj knjizi rekorda zapisano kao najopasnije na svijetu. Rijetka tropska voćka Hippomane mancinella može zavarati svojim slatkim plodovima diljem Floride, Kariba, Srednje Amerike i sjevera Južne Amerike. No nisu samo plodovi toksični, svi dijelovi drveta smrti izuzetno su štetni.

Gusti mliječni sok koji izlazi iz kore, lišća i ploda u dodiru s kožom izaziva opekline. Znanstvenici tvrde da i samo stajanje pod drvetom dok pada kiša može biti kobno. Zabilježeni su i slučajevi privremene sljepoće koje je izazvao dim gorućeg drveta, koji je opasno i udisati.

Zbog zastrašujućih svojstava uobičajeno je vidjeti oznake upozorenja pokraj drveća. Iako bi se lako moglo posjeći, drvo smrti ima značajnu ulogu u lokalnim ekosustavima, pružajući zaštitu od vjetra i obalne erozije. Karipski stolari već stoljećima koriste drvo za proizvodnju namještaja, nakon što ga pažljivo izrežu i osuše na suncu kako bi se neutralizirao otrovni sok, prenosi PUNKUFER.HR.

"Prava prijetnja smrću dolazi od malih okruglih plodova", piše BBC, dodajući kako konzumacija voća donosi najveću opasnost. Roger Hammer, prirodoslovac i botaničar, otkriva kako su starosjedioci Kariba bili upoznati sa stablom i koristili su ga u mnoge svrhe - sok se poglavito koristio za vrhove strijela.

Smatra se kako je od otrovne strijele stradao i Juan Ponce de Leon, španjolski pomorac i konkvistador, koji je preminuo u sukobu kraj zaljeva Charlotte Harbor.  Najviše primjeraka zloglasnog drveta raste u Nacionalnom paru Everglades (u dijelu Flamingo), kao i na nekim manjim floridskim otocima, poput Elliott Keya i Key Larga pa nađete li se u tom kutku planeta zaobiđite opasno drvo u široku luku. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close