Isadora Duncan

Život joj je bio pun ljubavnika, skandala i afera, a poginula je na bizaran način

Kada je došao kraj revolucije u Rusiji, preselila se u Moskvu gdje je upoznala slavnog pjesnika Sergeja Jesenjina, koji je od nje bio mlađi 18 godina. Planula je strastvena ljubav, a par se vjenčao 1922., no izdržala je samo godinu dana.
Lifestyle / Flash | 14. 09. 2022. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Isadora Duncan i Sergej Jesenjin

Svjetski poznata plesačica Isadora Duncan, koja slovi za majku suvremenog plesa, poginula je na današnji dan prije 95. godina, 14. rujna 1927. u Nici.

Pored vlastite simbolike slavne plesačice, ponajviše se njezino ime spominje uz veliku ljubav s tragičnim pjesnikom Sergejem Jesnjinom.

Žena koja je cijeli svoj život plijenila je pozornost javnosti skandalima u koje je bila upletena, rođena je 26. svibnja 1878. u San Franciscu kao najmlađa od četvero djece bankara Josepha Charlesa Duncana i Mary Dore Gray, najmlađe kćerke kalifornijskog senatora Thomasa Greya.

Isadora je bila svjetska putnica i atipična žena mnogo ispred svog doba, zagovarala je komunističke ideale, a javno se deklarirala i kao biseksualka. Zakleta ateistkinja, Isadora je kršila pravila i norme gdje god je stigla, a svaki njezin korak mediji su budno pratili.

Rodila je troje vanbračne djece. Prvo je dobila kći s kazališnim radnikom Gordonom Craigom, a sina je rodila Parisu Singeru, jednom od sinova multimilijunaša Isaaca Singera, koji se obogatio prodajom šivaćih strojeva.

Navodno Isadora nikada nije bila požrtvovna majka, već je svu brigu o djeci prepuštala dadilji, koja je 1913. u tragičnoj nesreći odvela djecu u smrt. Naime, vozili su se u automobilu koji je izletio s ceste, prevrnuo se i sletio u Seinu pa su se svi utopili.

Foto: IMBD / Iz fima o Isidori Duncan

Iako nikada nije zapravo uživala u majčinskoj ulozi, Isadora je nakon smrti svoje djece očajnički željela ponovno ostati trudna. Tako je upoznala mladog Talijana, kipara Romana Romanellija kojeg je zavela ne bi li joj napravio dijete.

Naum joj je uspio, ostala je trudna i rodila je sina godinu dana nakon pogibelji svoje prvo dvoje djece. No sudbina ni ovog puta nije imala milosti pa je dječačić preminuo par dana nakon rođenja.

Plesačica se nakon toga odala alkoholu, a kada je došao kraj revolucije u Rusiji, preselila se u Moskvu gdje je upoznala slavnog pjesnika Sergeja Jesenjina, koji je od nje bio mlađi 18 godina.

Planula je strastvena ljubav, a par se vjenčao 1922., no Isadora je s Jesenjinom izdržala samo godinu dana. Napustila ga je dok je bio s njom na turneji u SAD-u, a pjesnik taj gubitak nikada nije prebolio.

Video: Pismo zeni ~ Sergej Jesenjin

Dvije godine kasnije je pronađen mrtav u svojoj sobi, a smatra se da se ubio upravo od boli što ga je Isadora ostavila.

Ništa u Isadorinom životu nije bilo obično, pa tako ni njezina smrt. Tog kobnog dana 14. rujna 1927. Isadora je izgubila život u bizarnoj nesreći u misterioznom automobilu.

Navodno se zajedno s ljubavnikom vozila u otvorenom dvosjedu, a do tragedije je došlo kad se njen dugački svileni šal u jednom trenutku zapleo oko vratila stražnjeg kotača i ugušio je.

Oko smrti i života ove velike legende svijeta zabave i danas se raspredaju mitovi i legende, a jedino što ostaje sigurno je to da je Isadora Duncan bila žena nevjerojatne karizme.

Video: Isadora Duncan Dancers
Kopirati
Drag cursor here to close