Trend poskupljenja ne prestaje

Zbog skupoće građani voće i povrće kupuju na komad

"Kupim ono što moram. Vrlo je teško opstati, ako nemaš još nešto dodatno ili neko da ti pomogne ili da nešto zasiješ, da imaš svoje pa da ne kupiš. Tako narod preživljava".
Lifestyle / Flash | 24. 01. 2023. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trend poskupljenja ne prestaje. Sve je skupo, kažu građani, a posebno su očita poskupljenja mlijeka i jaja. Voće i povrće građani iz Posavine kažu da odavno kupuju na komad. Da će cijene biti niže, stanovništvo više ne vjeruje, piše Federalna.

Ne baš tako davno za 7 KM na tržnici u Orašju mogla su se kupiti gotovo tri sira, a danas tek jedan. Kupci kažu da su namirnice preskupe za naš standard, dok prodavači tvrde da su primorani dizati cijene proizvoda.

"Kupim ono što moram. Vrlo je teško opstati, ako nemaš još nešto dodatno ili neko da ti pomogne ili da nešto zasiješ, da imaš svoje pa da ne kupiš. Tako narod preživljava. Tko živi od mirovine vrlo je teško", kaže Fikreta Čolić.

"Ovaj sir prije 6-7 godina prodavala sam za 1,5 KM i 2 KM, ali tada je žito bilo nekih 30 KM za goveda, a sada je nekih 80 KM. Prema tome, moramo da bismo se izborili i opstali. Moramo! Idemo spram standarda života", ističe Selma Ljučić, prodavačica iz Srebrenika.

Svjesni su svi da je inflacija zahvatila ne smo našu zemlju, nego i mnoge druge. Dodatan problem i zabrinutost se javlja jer se ne naziru dani kada će cijene krenuti padati.

"Ne vidim u narednom daljem periodu da će cijena ići vrlo lako dolje, jer i ovo stanje u Ukrajini, nabavka soje i druge sirovine. Mnogi kupci smatraju da smo digli nenormalnu cijenu, ali mi se tu balansiramo, nemamo neke velike zarade", navodi Marijan Vincetić, proizvođač jaja.

"Sve ovisi od zakona, od vlasti. Ne može ni država da opstane ako ljudi nemaju od čega da žive", kaže Anton Dominković, prodavač iz Orašja.

Svjesni su građani da su prodavači primorani podizati cijene i oni to razumiju, no njih brine što njihove muke ne razumiju oni koji bi trebali. Ne govori se ovdje o nekim luksuznim proizvodima, riječ je o osnovnim životnim namirnicama. Ako jedan umirovljenik sebi mora uskratiti sir i mlijeko zbog vrlo male mirovine, postavlja se onda pitanje gdje je tu ljudsko dostojanstvo?

Kopirati
Drag cursor here to close