Bogovi govorili da ne ide...

Zbog ružnog sna odustao od 26. osvajanja vrha Mount Everest

Kami Rita, nepalski vodič i pripadnik naroda Šerpa, svjetski je rekorder po osvajanju vrha Mount Everest
Lifestyle / Flash | 25. 05. 2021. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepalski alpinistički vodič Kami Rita, koji drži svjetski rekord po osvajanju vrha Mount Everest, zbog ružnog sna odustao je od pokušaja 26. osvajanja najvišeg svjetskog vrha, prenosi Anadolija.

Pripadnik naroda Šerpa se početkom svibnja ove godine 25. put popeo na vrh Mount Everest, ali je u posljednjem pokušaju odustao na pola puta.

"Imao sam 26. pokušaj i stigao sam do Kampa III, ali se vrijeme pogoršalo i sanjao sam jako ružan san. Bogovi su mi govorili da ne idem, a pošto ja zaista vjerujem u Boga, odlučio sam se vratiti", rekao je Rita nakon što se helikopterom vratio u Kathmandu.

Najviši vrh na svijetu kod lokalnog stanovništva poznat je kao "Sagarmathu" što na tibetanskom znači "Majka Zemlje", stoga prije penjanja na planinu uvijek obave vjerski obred.

Iako nije otkrio detalje o snu, Rita je potvrdio da će se vratiti iduće godine kako bi pokušao osvojiti vrh po 26. put.

Rita i još 11 vodiča Šerpe stigli su do vrha 7. svibnja i fiksirali konope koji su stotinama drugih penjača omogućili da koriste ledeni put do vrha.

Ovaj 51-godišnji alpinist prvi put se popeo na vrh Mount Everesta 1994. godine i od tada je dio ekspedicija. Jedan je od mnogih lokalnih vodiča čija su stručnost i vještine vitalni za sigurnost i uspjeh stranih penjača koji se svake godine upućuju u Nepal u želji da osvoje vrh od 8.849 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close