Zabrana ulaska psima

Zašto su neki vlasnici pasa u Mostaru tako neodgovorni?

I jutros su zabilježeni psi na druženju u gradskom parku u prisutnosti svojih vlasnika. Scena koja se sve češće može vidjeti na ovom mjestu.
Lifestyle / Flash | 20. 12. 2022. u 11:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se na baš svakom ulazu u gradski park Zrinjevac nalazi obavijest da je psima ulazak zabranjen neke građane Mostara to baš nije briga pa ih se često može vidjeti u šetnji parkom sa svojim ljubimcima.

Druženje u parku

Tako su i jutros zabilježeni psi na druženju u gradskom parku u prisutnosti svojih vlasnika. Scena koja se sve češće može vidjeti na ovom mjestu.

I ranije se znalo dogoditi da vlasnici pasa okupiraju park, nerijetko kada bi ih se upozorilo da ne smiju boraviti u parku grubo bi odgovarili da svog psa mogu voditi gdje god to žele.

Nekada je to kontrolirala zaštitarska služba koja je ukinuta zbog, kako su tada kazali iz Grada, neopravdanog troška za koji su izdvajali oko 70 tisuća KM. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić smatra da nije potrebno vraćati zaštitare, nego podizati svijest građana.

''Ljudi koji imaju pse moraju paziti. Imam i ja psa, ali ne može se buldoga šetati tamo gdje se djeca igraju”, kazao je ranije za medije Kordić.

Grad Mostar nedavno je dao ovlasti i komunalnim redarima za kažnjavanje prekršiteljima komunalnog reda. No dok napišu kaznu neodgovornim vlasnicima pasa mogli bismo se načekati, jer je da bi ih se kaznilo potrebne su tri opomene.

Kad su u pitanju kazne, Zakon o javnom redu i miru Hercegovačko-neretvanskog kantona kaže kako će se novčanom kaznom od 100 KM kazniti onaj ''tko na javnom mjestu izvodi psa ili druge životinje bez povodca ili brnjice ili tko dovede psa ili druge životinje na mjesto gdje to nije dopušteno''.

Ne smeta im to

Sudeći prema svakodnevnim slikama iz parka veliki broj vlasnika pasa ne smeta da svoje ljubimce slobodno puštaju u blizinu djece, kao ni da za sobom ostavljaju "produkte" nakon obavljene velike nužde.

Sigurno je da Mostar nema dovoljno zeleni površina za građane, ali ni za pse. Iako je planirano da se na Bijelom brijegu u dijelu park šume Trimuša napravi dio za pse, to još nije započeto.

Uvjereni smo kako vlasnici pasa željno priželjkuju park za svoje ljubimce, no to ne znači da bi ih se trebalo dovoditi u park gdje se igraju djeca.

Kopirati
Drag cursor here to close