Psi i mi

Novo upozorenje: Kaketine u mostarskom parku

Tragovi psećeg olakšavanja mogu se vidjeti na svakom koraku u gradu i rijetki su vlasnici pasa kojima nije iz poniženja pokupiti tragove za svojim ljubimcem.
Gospodarstvo / Ekologija | 26. 01. 2022. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon otvorenog pisma mostarskom gradonačelniku u kojem ga se, između ostalog, upozorava na pse u parku Zrinjevac, obratili su nam se i drugi građani upozoravajući kako je, unatoč zabrani, u mostarskom parku sve više pasa.

Jedan od njih poslao je i fotografiju skrećući pozornost na to da se djeca u najvećem parku u gradu igraju uz izmet i da nitko o tome ne vodi računa.

Ovo je stara tema u gradu koja redovito dovodi do sukoba ljubitelja životinja i onih koji žele da ne strahuju za svoju djecu i od puštenih pasa bez brnjice i od izmeta koji je čest prizor u Zrinjevcu.

Tragovi psećeg olakšavanja mogu se vidjeti na svakom koraku u gradu i rijetki su vlasnici pasa kojima nije iz poniženja pokupiti tragove za svojim ljubimcem.

Istina je i da vlasnici pasa nemaju adekvatan prostor za istrčavanje svojih pasa a ideje grada o psećem parku još su na dugom štapu. Naime, Gradu je predstavljen projekt parka za pse na Trimuši.

Do tada, trajat će vječita borba oko toga je li psima mjesto u parku i je li veća ljubav prema ljubimcima ili lijenost da se pokupi pseća ''kakica'' kako se tepa izmetu koji je počesto ogromna ''kaketina''.

Davno se i iz Grada Mostara upozoravalo kako je ne čišćenje otpada za psima kažnjivo teko je iz mostarskog Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove navedeno kako je ovakvo ponašanje vlasnika pasa prekršaj i da je, samim time, kažnjivo.

Kad su u pitanju kazne, Zakon o javnom redu i miru Hercegovačko-neretvanskog kantona kaže kako će se novčanom kaznom od 100,00 KM kazniti onaj ''tko na javnom mjestu izvodi psa ili druge životinje bez povodca ili brnjice ili tko dovede psa ili druge životinje na mjesto gdje to nije dopušteno''.

S druge strane, prema članu 327. Krivičnog zakona FBiH ''onaj tko pse, ili druge opasne životinje, izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite, i bez direktnog čuvanja, i time izazove opasnost po druge, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci''.

''Ukoliko njegov pas nekoga ozlijedi može biti kažnjen i sa kaznom zatvora do tri godine'', kaže zakon na razini Federacije. On se, naravno, ne provodi, a do sada, srećom, u mostarskom parku nije bilo ozbiljnih napada pasa na ljude.

Kopirati
Drag cursor here to close