Gubitak pigmenta

Zašto na koži dobivam bijele mrlje od sunca?

Čak i u najoblačnijim danima, previše izlaganja suncu moglo bi izazvati razna kožna oboljenja. Jedan od najčešćih simptoma izlaganja suncu često se odnosi na promjene u pigmentu vaše kože. Na što nam ukazuju?
Lifestyle / Flash | 20. 07. 2023. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dermatologinja Christine Poblete-Lopez otkriva koja stanja mogu biti povezana s promjenom pigmenta te načine na koje možete izbjeći ili smanjiti njihovu pojavu.

Izlaganje suncu tijekom vremena može imati izravan učinak na povećanje ili smanjenje stanica koje proizvode pigment. Postoji nekoliko poremećaja pigmentacije, od kojih na neke može izravno utjecati izlaganje suncu ili sunčanje. A sunčanje može povećati rizik od svih oblika raka kože, osobito melanoma, piše Ordinacija.hr.

Najčešća stanja povezana s nedostatkom ili gubitkom pigmenta:

Sunčane pjege

Sunčane pjege izgledaju poput malih bijelih točkica ili kapljica kiše na vašoj koži. Mogu se pojaviti bilo gdje na vašem tijelu koje je bilo izloženo suncu, ali češće ih vidite na rukama, nogama i donjem dijelu tijela. Ove bijele mrlje se pojavljuju jer je manje pigmenta u zahvaćenom području. Ipak, nemojte se uznemiriti jer te mrlje nisu znak pogoršanja stanja. Nisu bolne niti svrbe, ali na tim dijelovima možete lakše izgorjeti.

Tinea versicolor

Prekomjerna proizvodnja gljivica na vašoj koži uzrokuje tinea versicolor, uobičajenu gljivičnu infekciju kože. Za razliku od sunčanih pjega, tinea versicolor je manje definirana i pojavljuje se u većim mrljama. Često ćete pronaći zahvaćena područja na prsima ili leđima, ali tinea versicolor može se pojaviti i na vašem licu. Ako imate tamniju kožu, ove mrlje će djelovati svjetlije, ali se mogu pojaviti kao blijeda, svjetlosmeđa boja na svakome tko ima blijedu kožu.

Ovo stanje često je povezano s puno znojenja jer se gljivice hrane znojem, napominje dr. Poblete-Lopez.

Gljivice uklanjaju pigment s kože, a nedostatak pigmenta je ono što uzrokuje velike blijede mrlje koje vidite. Obično se ovo stanje može liječiti antifungalnim šamponom ili kremom ili oralnim antifungalnim lijekovima.

Mogli bi proći mjeseci, ponekad cijela sezona, da se pigmentacija vrati. Izlaganje suncu pojačava ovo stanje, a ako se više znojite, proizvodite i više gljivica, navodi dr. Poblete-Lopez.

Vitiligo

Kronično autoimuno stanje, vitiligo se događa kada upalne stanice ciljaju i ubijaju melanocite koji stvaraju pigment u vašoj koži. Poput sunčanih pjega i tinea versicolor, vitiligo nije bolan – ali zahvaćena, svjetlija područja vaše kože mogu biti osjetljivija na ozbiljne opekline od sunca jer ne sadrže pigment.

Budući da je ovo autoimuno stanje, moglo bi se razbuktati prvi put u ranom djetinjstvu. Može se povezati i s drugim autoimunim bolestima poput lupusa. Vitiligo obično počinje oko prstiju, usta, očiju, nosa, genitalija ili pupka. Čini se kao velike, glatke bijele koje s vremenom mogu rasti ako se ne liječe.

Ovo je vrlo teško liječiti. Budući da znamo da je ovo kronično stanje, ne možemo zauvijek koristiti lokalne steroide, kaže dr. Poblete-Lopez.

Većina tretmana se, dakle, oslanja na nesteroidne protuupalne kreme, a u nekim slučajevima i na tretmane svjetlom gdje se laseri mogu koristiti za ciljanje zahvaćenih područja i aktiviranje pigmentiranih stanica. Kada liječenje ne djeluje, možete osjetiti vitiligo po cijelom tijelu. Ako više volite ujednačeniji ton kože, liječnici mogu predložiti potpuno uklanjanje pigmenta uz pomoć oralnih lijekova ili tretmana za terapiju kože.

Pityriasis alba

Ovo se stanje ponekad može pomiješati s gljivičnom infekcijom, ali vjeruje se da je pityriasis alba uzrokovana post-upalnom hipopigmentacijom povezanom s ekcemom. Kada vaša koža potamni kao posljedica izlaganja suncu, područja zahvaćena ekcemom mogu postati uočljivija.

Ovo stanje uzrokuje svjetlije, šire mrlje na obrazima djece, a ponekad i odraslih koji imaju ekcem. Pacijenti s ekcemom imaju vrlo aktivan imunološki odgovor. Koža im je vrlo osjetljiva i jako svrbi, kaže dr. Poblete-Lopez.

Upala uzrokovana ekcemom izaziva ljuskave osipe koji svrbe, a te mrlje imaju tendenciju da izblijede u bijelu ili sivu pigmentaciju nakon što se ekcem liječi. Kako bi pomogli u kontroli upale povezane s pityriasis alba, liječnici će koristiti lokalne steroide ili nesteroidne protuupalne lokalne kreme.

Baš kao i kod ekcema, najvažnija stvar kod ovog stanja je održavati vašu kožu vlažnom kako biste spriječili isušivanje i svrbež kože, objašnjava dr. Poblete-Lopez.

Kada posjetiti liječnika zbog bijelih mrlja na koži
Kako biste uočili melanom, morate obratiti pozornost na sve promjene na madežima, prištićima ili modricama na tijelu. I dok bijele mrlje od sunca u svojim različitim oblicima obično ne predstavljaju dodatne opasnosti, ako primijetite bilo kakve promjene u tonu svoje kože, trebali biste posjetiti dermatologa radi procjene radi sigurnosti.

Svakom pacijentu govorim da koristi zaštitu od sunca, a ja bih tome još ozbiljnije pristupila ako imate problema s pigmentacijom. Područja bez pigmentnih stanica osjetljivija su na razvoj raka kože., upozorava dr. Poblete-Lopez.

Kopirati
Drag cursor here to close