Činjenice

Zanimljivosti koje (možda) niste znali: Koliko se odmaraju mravi, koje je najčešće ime na svijetu...

Više od 150 milijuna muškaraca i dječaka u svijetu nosi ime Muhamed što ga čini najpopularnijim imenom na svijetu.
Lifestyle / Flash | 25. 03. 2023. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku pročitajte nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali a koje donosi portal Savit.

Mravi se odmaraju oko 8 minuta u razdoblju od 12 sati

Da, iznenađujuće zar ne? Ali ne na način na koji mi tumačimo san. James i Cottel proveli su istraživanje koje pokazuje da mravi imaju ciklički obrazac razdoblja odmora gdje svako gnijezdo zajednički predahne što traje oko osam minuta u razdoblju od 12 sati.

Najčešće ime na svijetu je Mohammed

Prema šestom izdanju Columbijske enciklopedije (2000.), Muhamed je najčešće ime na svijetu, uključujući njegove varijacije. Više od 150 milijuna muškaraca i dječaka u svijetu nosi ime Muhamed što ga čini najpopularnijim imenom na svijetu.

Kada je mjesec točno iznad glave, težit ćete nešto manje

Da, to je istina, prema izračunu je rečeno da će osoba biti lakša za 0,48 g od osobe od 100 kg. Kada je mjesec točno iznad glave, oni će težiti 0,5 g lakši jer vas mjesec privlači na isti način na koji privlači vodu kada stvara plimu.

Čokolada može ubiti pse jer sadrži teobromin koji utječe na njihovo srce i živčani sustav

Čokolada se sastoji od sastojka koji se zove teobromin (sličan kofeinu) koji je toksičan za pse. Psi ga ne mogu razgraditi ili metabolizirati teobromin kao ljudi. Teobromin snažno utječe na središnji živčani sustav psa, srce i bubrege.

Žene trepću gotovo dvostruko više od muškaraca!

Ovo je čisti mit! Stope treptanja prilično su identične za oba spola. Znanstvenici su sugerirali da je interval između treptaja oko 2-10 sekundi, tako da prosječna osoba trepne oko 10 puta u minuti.

Još jedna zanimljiva činjenica je da rjeđe trepćemo ako su nam oči usredotočene na jednu stvar. Na primjer, dok čitate, trepnete samo tri puta u minuti jer ste dok čitate vrlo fokusirani.

Svinjama je fizički nemoguće pogledati u nebo

Anatomija svinjskih vratnih mišića i kralježnice ima određena ograničenja za kretanje njihove glave i ograničava ih da gledaju prema gore. To im onemogućuje pogled ravno u nebo.

Puž može spavati tri godine

Puževi trebaju vlagu da bi preživjeli. Dakle, ako je vrijeme ekstremno, mogu spavati i do tri godine. Zabilježeno je da na temelju geografije puževi često hiberniraju ili umiru kako bi pobjegli iz tople klime.

Kopirati
Drag cursor here to close