Zahtjev(no)

Kako u BiH promijeniti ime i prezime?

Najčešći razlozi zbog kojih građani mijenjaju ime ili prezime su zbog pogreške u matičnoj knjizi rođenih
Lifestyle / Flash | 01. 04. 2019. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko vam se ne sviđa ime koje ste dobili od roditelja nakon rođenja moguće je promjeniti i ime i prezime, a za to vam je potrebno nešto novca, dosta papirologije i strpljenja.

Kako je za Faktor rekla Nihada Čomor, stručna savjetnica za odnose s javnošću MUP-a Sarajevske županije najčešći razlozi zbog kojih građani mijenjaju ime ili prezime su zbog pogreške u matičnoj knjizi rođenih, zbog promjene samo jednog slova u imenu obično specifičnog za engleski alfabet, kao i iz razloga što se podnositeljima zahtjeva ne sviđa ime koje su dobili po rođenju.

Kako su kazali iz MUP-a SŽ, uz zahtjev za promjenu osobnog imena potrebno je priložiti i izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, ne starije od 6 mjeseci, izvod iz matične knjige vjenčanih ili uvjerenje o slobodnom bračnom statusu, ovjerenu kopiju presude o razvodu braka (ako je brak razveden), kopiju osobne iskaznice, uvjerenje nadležnog suda da se protiv podnositelja zahtjeva ne vodi kazneni postupak, uvjerenje nadležnog poreznog organa da nema neizmirenih poreznih obveza, uvjerenje Uprave za neizravno oporezivanje, da nema neizmirenih carinskih obveza.

Ukoliko se zahtjev predaje putem opunomoćnika, potrebno je priložiti punomoć i ovjerenu izjavu podnositelja zahtjeva o osobnom imenu kojim se u budućnosti želi služiti, a izjavu ovjerava općinski organ, sud ili notar, te osam KM županijske administrativne takse.

''Zahtjev za promjenu osobnog imena ili prezimena podnosi se nadležnom sektoru za administraciju MUP-a, prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, a zahtjev se rješava u zakonskom roku od 60 dana od dana podnošenja zahtjeva'', kazala je Čomor.

Čomor ističe da se promjena osobnog imena ili prezimena neće odobriti osobi protiv koje se vodi kazneni postupak, ili osobi koja je osuđena za kazneno djelo dok kazna nije izvršena, ili dok traju pravne posljedice osude, osobi za kojom je raspisana međunarodna tjeralica, kao ni osobi za koju se utvrdi da je zahtjev podnijelo radi izbjegavanja obveza utvrđenih aktom nadležnih organa.

''Što se tiče same procedure, važno je napomenuti da se rješenje o promjeni osobnog imena dostavlja odmah po pravomoćnosti u nadležni matični ured, kao i u organ u kojem se vode evidencije o prebivalištu građana, a sve u skladu sa Zakonom o osobnom imenu. Osoba kojoj je odobrena promjena osobnog imena ne može podnijeti novi zahtjev za promjenu osobnog imena u roku od pet godina od dana izvršenog upisa promijenjenog osobnog imena u matične knjige, ukoliko posebnim zakonom nije drugačije propisano'', pojašnjava Čomor.

Iz MUP-a ističu da je osoba koja je promijenila ime ili prezime, dužna u roku od 15 dana od dana izvršenog upisa promjene u matične knjige podnijeti zahtjev za zamjenu osobnih isprava, osobne iskaznice, putnih isprava, vozačke dozvole i drugih isprava.

Kopirati
Drag cursor here to close