Skupština HNŽ

Vjetrenica i Popovo polje bit će zakonom zaštićeni pejzaž

Vjetrenicu i Popovo polje, naveli su zastupnici, potrebno je na primjeren način zaštititi.
Lifestyle / Flash | 26. 02. 2021. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku 11. sjednice Skupština je usvojila Prijedlog Zakona o proglašenju područja špilje Vjetrenica s dijelom Popovog polja Zaštićenim pejzažom ''Vjetrenica-Popovo polje''.

Istaknuto je kako je Vjetrenica složen špiljski sustav i najdulja špilja u BiH, te predstavlja hidrološki aktivan protočni speleološki objekt s aktivnim podzemnim tokovima vode i podzemnim jezerima, te ju je stoga potrebno na primjeren način zaštititi.

Podsjetimo, krajem siječnja Vlada HNŽ svojila je Odluku o davanju suglasnosti i potpore za uvrštenje špilje Vjetrenica na UNESCO-vu listu svjetske baštine kao prirodnog fenomena i područja izvanredne prirodne ljepote i estetske vrijednosti, kao i važnog i značajnog prirodnog staništa za očuvanje prirodne raznolikosti na lokalitetu uključujući ugrožene vrste izvanredne vrijednosti za znanost ili očuvanje života. 

Upis na listu svjetske baštine UNESCO-a, uz ostalo, doprinio bi većoj promidžbi kako općine Ravno, tako i Hercegovačko-neretvanske županije, te povećanju broja dolazaka turista.

Kopirati
Drag cursor here to close