Vrijeme curi

Vjetrenica i UNESCO: Čeka se zakon na županijskoj razini

Nominiranje špilje Vjetrenica na UNESCO-vu listu treba biti okončano do 31. siječnja 2021. godine.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 10. 2020. u 09:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum posjetio je Ministarstvo civilnih poslova BiH i sa ministricom Ankicom Gudeljević razgovarao o nekoliko značajnih tema.

Ohrabrujuća vijest za obrazovne sustave u BiH je novi projekt UNESCO-a i UNICEF-a kojim bi obrazovni djelatnici dobili alatke kojim bi poteškoće sa kojima se suočavaju kroz i pandemiju corona virusa, nadišli.

Druga značajna tema je nominiranje špilje Vjetrenica na UNESCO-vu listu, a koje treba biti okončano do 31. siječnja 2021. godine.

Uz tu nominaciju neophodno je donijeti na kantonalnoj razini zakon kojim bi Vjetrenica ponovno bila pravno zaštićena.

Imajući u vidu pozitivno iskustvo regionalne suradnje iz oblasti kulture, a kroz Vijeće ministara kulture jugoistočne Europe za održiv razvoj kulture (COMOCOSEE) dogovoreno je iniciranje takve suradnje i u polju znanosti.

Kako se suradnja kroz kulturu pokazala uspješnom otvorila se mogućnost za pokretanje takve inicijative i za polje znanosti kako bi bili ojačani kapaciteti svih zemalja pojedinačno i kako bi znanost, koja je po definiciji otvorena, uistinu to i postala protokom informacija i argumenata.

Posljednja tema razgovora odnosila sa na sedam institucija kulture i brojne izazove koje rješavanje statusa tih institucija nosi sa sobom, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close